Samen Sterk Tegen Corona


In deze tijd van de coronacrisis ontstaan er mooie initiatieven die mensen met een hulpaanbod of vraag verbinden. Het aantal acties en initiatieven wordt steeds groter. Om onze inwoners meer overzicht te geven, zet gemeente Venlo via deze pagina verschillende hulp- en ondersteuning acties op een rij.

Het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen leggen een groot deel van het sociale leven in Nederland stil. Gelukkig werken veel zorg- en welzijnswerkers en ook vrijwilligers gewoon door. Van een luisterend oor, boodschappen doen, hond uitlaten, tot een klusje in de tuin. Via één van onderstaande initiatieven vind je hulp of kun je hulp aanbieden. Laat zien wat je nodig hebt bijvoorbeeld door de posters van ‘Samen Sterk Tegen Corona’ voor het raam te hangen of kies een mooie digitale oplossing. Kies de oplossing die het beste bij je past!

Heb je nog andere vragen of heb je nog hulp nodig? Je kunt altijd even contact opnemen met gemeente Venlo, telefoonnummer 14077 of via Incluzio: 088 2987653. Zo staan we samen sterk tegen Corona. 


Initiatieven en hulppagina's

Incluzio Sociale Basis
Incluzio Sociale Basis biedt de noodzakelijke ondersteuning aan onze bewoners. We begeleiden de mensen voor wie dat niet vanzelf gaat en iedereen die dat beetje extra ondersteuning kan gebruiken. Van jong tot oud, met of zonder beperking. Medewerkers en vrijwilligers in de wijken bieden in deze coronatijd ondersteuning op afstand. Incluzio is vanaf 1 april volop bereikbaar voor bewoners en partners via telefoonnummer: 088 2987653 en via email: socialebasis@incluzio.nl. Meer informatie op www.incluziosocialebasis.nl.

De luisterlijn voor mensen met behoefte aan een luisterend oor
De Luisterlijn is de grootste organisatie in Nederland die anonieme steun op afstand biedt, via telefoon, chat en e-mail. Een aantal speciaal opgeleide vrijwilligers uit de regio staan dag en nacht voor u klaar. Heeft u behoefte aan een anoniem gesprek van mens tot mens, bel de luisterlijn dan op nummer: 0900-0767 (lokaal tarief). Chatten en mailen kan ook. Ga dan naar onze website: www.deluisterlijn.nl.

Samen Sterk Tegen Corona
Dit initiatief moet gaan zorgen voor positiviteit en verbroedering in deze onzekere tijd. Kunt u wat voor iemand betekenen of kunt u juist wel wat hulp gebruiken? Laat het aan je buurtgenoten weten door het ophangen van posters voor het raam. Deze speciale ‘Samen Sterk Tegen Corona’ poster kent twee kanten. De ene zijde van de poster laat zien dat men hulp aanbiedt voor degenen die het nodig hebben, de andere zijde communiceert juist dat men wel wat hulp kan gebruiken. Kijk voor meer informatie op www.samensterktegencorona.nl.

Maatjesproject Humanitas Venlo
Humanitas Maatjes: samen niet langer onzeker of eenzaam. Onder de mensen komen, is veel gemakkelijker en leuker met Humanitas Maatjes. Juist als psychische of psychiatrische problemen je onzeker maken in de omgang met anderen. Humanitas Maatjes helpt jou dat te doorbreken. Kijk voor meer informatie op de website van Maatjesproject Humanitas Venlo.

Daarnaast helpt Humanitas ook bij het op orde brengen van financiën en administratie en met problemen bij jongeren op school. Meer informatie op www.humanitas.nl/afdeling/noord-limburg

Praktische hulp bij dagelijkse taken
We zien ook nieuwe en positieve initiatieven vanuit inwoners en organisaties ontstaan om naasten te helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het uitlaten van de hond. Deze acties zijn georganiseerd via sociale media en via al bestaande initiatieven door stichtingen. Een aantal voorbeelden kunt u vinden via:
- Facebookpagina: Corona Durf Te Vragen/helpen | Limburg
- Facebookpagina: Verspreid Solidariteit, geen virus!
- Facebookpagina: #Coronahulp
- Ready2Help Rode Kruis

Een tegen eenzaamheid
Met het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’ wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Dit doen ze met een brede beweging in de samenleving die ervoor staat dat ouderen meedoen en voelen dat ze ertoe doen – ook als ze minder vitaal en actief zijn. Zo bestrijden we eenzaamheid gezamenlijk. In de strijd tegen eenzaamheid zijn gelukkig al veel initiatieven te noemen die veelbelovend zijn in de praktijk. Deze initiatieven zijn te bekijken op www.eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven/. Kijk voor meer informatie op www.eentegeneenzaamheidvenlo.nl of neem een kijkje op de Facebookpagina

Open inloop, KanDoen, Inloop GGZ, dagbesteding
Tijdens de periode dat deze voorzieningen gesloten zijn (in ieder geval tot en met 19 mei) zetten medewerkers en vrijwilligers zich in om onze meest kwetsbare inwoners te ondersteunen. Zo is er bijvoorbeeld regelmatig telefonisch contact met de deelnemers. Als iemand echt niet in staat is om zelf te zorgen voor een warme maaltijd, dan wordt dit voor hem of haar geregeld.
Ook de dagbestedingslocaties zijn druk bezig met het organiseren van zorg op afstand voor de kwetsbare groep mensen. Daarbij wordt waar mogelijk, gebruik gemaakt van moderne technieken zoals beeldbegeleiding.

Wehelpen
Met 'wehelpen' kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander. Kijk voor meer informatie op www.wehelpen.nl.

Digitaal gezelschap
Om ouderen te stimuleren digitaal gezelschap op te zoeken heeft Het Nationaal Ouderenfonds een telefonische hulplijn geopend voor alle vragen op dat gebied. Als ze bellen worden ze geholpen bij vragen als ‘hoe moet ik videobellen?’ of ‘hoe vind ik de weg op social media?’. Ook wordt uitgelegd hoe je online spelletjes kan spelen. De helpdesk wordt bemand door vrijwilligers van het Ouderenfonds en VodafoneZiggo. De Helpdesk Welkom Online van Het Nationaal Ouderenfonds is op werkdagen te bereiken van 09.00 tot 17.00 uur op 088-344 2000.

Buurtteams Venlo: 'Praatje met een Maatje'

Het zijn vreemde tijden door Corona. "Gewoon" even een praatje met iemand maken op straat, tijdens het werk of bij het sporten kan niet meer. Even uw hart luchten of een korte break van thuiswerken of thuisschool, hoe dan? Dat kan met de telefoonlijn! Bij de telefoonlijn ‘Praatje met een Maatje’ kunt u terecht om te kletsen, even op andere gedachten komen of voor een luisterend oor.

‘Praatje met een Maatje’ is bereikbaar via 088 - 29 87 653. Als u aangeeft dat u belt voor ‘Praatje met een Maatje’ wordt u teruggebeld door iemand van het belteam. Zo zijn er voor u geen kosten aan verbonden. ‘Praatje met een Maatje’ is op werkdagen bereikbaar voor iedereen in Venlo van 9.30 – 12.30 uur en 13.30 – 16.30 uur.

Geldkrant

Veel is op dit moment onzeker. Door de uitbraak van het coronavirus zitten we met z’n allen in een crisisperiode. Voor veel mensen brengt dit ook financiële onzekerheid met zich mee. Daarom heeft het Nibud een speciale uitgave van de geldkrant gemaakt. Hierin vind je handvatten voor wanneer je als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van je inkomen te maken hebt.
De geldkrant kun je gratis downloaden op de website van het Nibud.

Venloos Keteerke

In deze tijd van sociale afstand hebben we allemaal minder contacten dan we zouden willen. Een tegen Eenzaamheid Venlo lanceert daarom het initiatief “Venloos Keteerke”. Een initiatief waarbij mensen die elkaar (nog) niet kennen met elkaar in contact gebracht worden.

Mensen die zich aansluiten bij het Venloos Keteerke worden “belbuur”. Ze maken elke week drie of meer keer een kwartiertje vrij om een ander te ‘ontmoeten’ door de telefoon. Om iets te vertellen over zichzelf, hun interesses, hun dagelijkse leven of wat men maar wil . Niet om hulp te vragen of te geven, maar om gewoon een gezellig gesprek te hebben met een relatief onbekende, die in de loop van de tijd steeds vertrouwder kan worden. Ze bellen elkaar om de beurt, op tijden die ze samen afspreken.

Opgeven kan via de website van Een tegen Eenzaamheid Venlo (onder het menu-item nieuws) of door een email te sturen naar venloosketeerke@eentegeneenzaamheidvenlo.nl. Ook kunnen mensen zich opgeven via het telefonisch meldpunt van de Algemene Hulpdiensten Tegelen-Steyl-Belfeld. Het meldpunt is elke werkdag van 09.00-12.00 uur bereikbaar. Het telefoonnummer is 06-49341479.