Samen sterk tegen corona

In deze tijd van de coronacrisis ontstaan er mooie initiatieven die mensen met een hulpaanbod of vraag verbinden. Het aantal acties en initiatieven wordt steeds groter. Om onze inwoners meer overzicht te geven, zet gemeente Venlo via deze pagina verschillende hulp- en ondersteuning acties op een rij.

Van een luisterend oor, boodschappen doen, hond uitlaten, tot een klusje in de tuin. Via één van onderstaande initiatieven vindt u hulp of kunt u hulp aanbieden. Kies de oplossing die het beste bij u past!


Heeft u nog andere vragen of heeft u hulp nodig? Gemeente Venlo staat voor u klaar. Via Venlo.nl vindt u veel informatie die u verder helpt, of u nu een ondernemer bent, een bezoek wilt brengen aan een open inloop of dat u op de hoogte wil zijn van de regels en maatregelen. Meer informatie: https://www.venlo.nl/informatie-coronavirus 


U kunt altijd contact opnemen met gemeente Venlo, telefoonnummer 14077


Hulppagina’s

Het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen leggen een groot deel van het sociale leven in Nederland stil. Gelukkig werken veel zorg- en welzijnswerkers en ook vrijwilligers gewoon door, meestal via gebruik van telefoon, tablet en andere online mogelijkheden.
Graag informeren wij u over een aantal mogelijkheden die er aan bijdragen dat u niet in een sociaal isolement terecht komt raken

Hoofd hulporganisatie

Incluzio Sociale Basis
Incluzio Sociale Basis biedt ondersteuning aan onze bewoners. Begeleidt de mensen voor wie dat niet vanzelf gaat en iedereen die dat beetje extra ondersteuning kan gebruiken. Van jong tot oud, met of zonder beperking. Medewerkers en vrijwilligers in de wijken bieden in deze coronatijd ondersteuning dichtbij en op afstand. Incluzio is bereikbaar via telefoonnummer: 088 2987653 en via email: socialebasis@incluzio.nl. Meer informatie op www.incluziosocialebasis.nl  

Hulpverleners, beschikbaar via chat of telefoon

Kindertelefoon
Wil jij graag met iemand praten omdat je misschien bang of verdrietig bent of omdat er iets anders aan de hand is?
Bel met de Kindertelefoon op telefoonnummer 0800 - 0432 of chat met iemand via de website.

Psychische en sociale problemen
MIND Korrelatie staat klaar voor hulp bij psychische en sociale problemen. Deze organisatie werkt met professionele hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers, psychologen en pedagogen. Deze hulpverleners zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag 09:00 tot 18.00 uur op telefoonnummer 0900-1450 en via de chatfunctie op de site, Whatsapp en e-mail.

Veilig Thuis
Nu de avondklok is verlengd blijft de chat van Veilig Thuis ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 2 maart op werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. De chat is te vinden via www.veiligthuis.nl. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Hulp in een andere taal

Voor mensen uit niet-Nederlandse culturen die in Nederland wonen en vragen hebben over zorg is de Mikado Helpdesk bereikbaar via de website: https://www.facebook.com/Mikado-Helpdesk-Zorgen-dat-je-de-zorg-begrijpt-221012071250586/   Bel- en luisterlijnen

De luisterlijn voor mensen met behoefte aan een luisterend oor
De Luisterlijn is de grootste organisatie in Nederland die anonieme steun op afstand biedt, via telefoon, chat en e-mail. Een aantal speciaal opgeleide vrijwilligers uit de regio staan dag en nacht voor u klaar. Heeft u behoefte aan een anoniem gesprek van mens tot mens, bel de luisterlijn dan op nummer: 0900-0767 (lokaal tarief). Chatten en mailen kan ook. Ga dan naar onze website: www.deluisterlijn.nl 


Buurtteams Venlo: Praatje met een Maatje
Het zijn vreemde tijden door Corona. "Gewoon" even een praatje met iemand maken op straat, tijdens het werk of bij het sporten kan niet meer. Even uw hart luchten of een korte break van thuiswerken of thuisschool, hoe dan? Dat kan met de telefoonlijn! Bij de telefoonlijn ‘Praatje met een Maatje’ kunt u terecht om te kletsen, even op andere gedachten komen of voor een luisterend oor.
‘Praatje met een Maatje’ is bereikbaar via 088 - 29 87 653. Als u aangeeft dat u belt voor ‘Praatje met een Maatje’ wordt u teruggebeld door iemand van het belteam. Zo zijn er voor u geen kosten aan verbonden. ‘Praatje met een Maatje’ is op werkdagen bereikbaar voor iedereen in Venlo van 9.30 – 12.30 en 13.30 – 16.30.

Hulp aanbieden

Praktische hulp bij dagelijkse taken
We zien ook nieuwe en positieve initiatieven vanuit inwoners en organisaties ontstaan om naasten te helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het uitlaten van de hond. Deze acties zijn georganiseerd via sociale media en via al bestaande initiatieven door stichtingen.
- Ready2Help Rode Kruis

Wehelpen
Met wehelpen.nl kunt u aangeven dat u best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar u hulp bij kunt gebruiken. Ook kunt u samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander. Kijk voor meer informatie op www.wehelpen.nl 

Tegen eenzaamheid

Venloos Keteerke
In deze tijd van sociale afstand hebben we allemaal minder contacten dan we zouden willen. Een tegen Eenzaamheid Venlo lanceert daarom het initiatief “Venloos Keteerke”. Een initiatief waarbij mensen die elkaar (nog) niet kennen met elkaar in contact gebracht worden.
Mensen die zich aansluiten bij het Venloos Keteerke worden “belbuur”. Ze maken elke week drie of meer keer een kwartiertje vrij om een ander te ‘ontmoeten’ door de telefoon. Gewoon voor een gezellig gesprek met een relatief onbekende, die in de loop van de tijd steeds vertrouwder kan worden.
Opgeven kan door een email te sturen naar venloosketeerke@eentegeneenzaamheidvenlo.nl. Ook kunnen mensen zich opgeven via het telefonisch meldpunt van de Algemene Hulpdiensten Tegelen-Steyl-Belfeld. Geopend elke werkdag van 09.00-12.00 uur en bereikbaar via , telefoonnummer: 06-49341479.


Maatjesproject Humanitas Venlo
Humanitas Maatjes: samen niet langer onzeker of eenzaam. Onder de mensen komen, is veel gemakkelijker en leuker met Humanitas Maatjes. Juist als psychische of psychiatrische problemen u onzeker maken in de omgang met anderen. Humanitas Maatjes helptu dat te doorbreken. Kijk voor meer informatie op de website van Maatjesproject Humanitas Venlo. https://www.humanitas.nl/afdeling/noord-limburg/activiteiten/humanitas-maatjes-venlo/  

Digitaal gezelschap
Om ouderen te stimuleren digitaal gezelschap op te zoeken heeft Het Nationaal Ouderenfonds een telefonische hulplijn geopend voor alle vragen op dat gebied. Als ze bellen worden ze geholpen bij vragen als ‘hoe moet ik videobellen?’ of ‘hoe vind ik de weg op social media?’. Ook wordt uitgelegd hoe je online spelletjes kan spelen. De helpdesk wordt bemand door vrijwilligers van het Ouderenfonds en VodafoneZiggo. De Helpdesk Welkom Online van Het Nationaal Ouderenfonds is op werkdagen te bereiken van 09.00 tot 17.00 uur op 088-344 2000.

Een tegen eenzaamheid
Met het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’ wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Dit doen ze met een brede beweging in de samenleving die ervoor staat dat ouderen meedoen en voelen dat ze ertoe doen – ook als ze minder vitaal en actief zijn. Zo bestrijden we eenzaamheid gezamenlijk. In de strijd tegen eenzaamheid zijn gelukkig al veel initiatieven te noemen die veelbelovend zijn in de praktijk. Deze initiatieven zijn te bekijken op www.eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven/. Kijk voor meer informatie op www.eentegeneenzaamheidvenlo.nl of neem een kijkje op de Facebookpagina

Financiële hulp

Geldkrant
Veel is op dit moment onzeker. Door de uitbraak van het coronavirus zitten we met z’n allen in een crisisperiode. Voor veel mensen brengt dit ook financiële onzekerheid met zich mee. Daarom heeft het Nibud een speciale uitgave van de geldkrant gemaakt. Hierin vind je handvatten voor wanneer je als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van je inkomen te maken hebt.
De geldkrant kun je gratis downloaden op de website van het Nibud. Ook is er een Venlose editie van de geldkrant die kunt u hier bekijken.

Inloop zorginstellingen en dagbesteding

Open inloop, KanDoen, Inloop GGZ, dagbesteding
Tijdens de periode dat deze voorzieningen gesloten zijn (tot in ieder geval 28 april) zetten medewerkers en vrijwilligers zich in om onze meest kwetsbare inwoners te ondersteunen. Zo is er bijvoorbeeld regelmatig telefonisch contact met de deelnemers. Als iemand echt niet in staat is om zelf te zorgen voor een warme maaltijd, dan wordt dit voor hem of haar geregeld.
Ook de dagbestedingslocaties zijn druk bezig met het organiseren van zorg op afstand voor de kwetsbare groep mensen. Daarbij wordt waar mogelijk, gebruik gemaakt van moderne technieken zoals beeldbegeleiding.