29 maart 2022

Venlo’s openbare verlichting in de schijnwerpers

Doken we voor het vorige verhaal nog diep onder de grond om meer te leren over het rioleringsstelsel van Groot-Venlo, deze keer werpen we onze blik juist omhoog. We spraken namelijk met Erwin Felten over de openbare verlichting in onze gemeente. Dit is het achtste verhaal in een reeks over de openbare ruimte van Groot-Venlo. We maken in totaal tien verhalen over mensen die zich vanuit de gemeente inzetten voor een schone, functionele en duurzame openbare ruimte. 

Venlo’s openbare verlichting in de schijnwerpers

Een interview met Erwin Felten

Erwin Felten werkte vijf jaar bij een installatiebureau en twintig jaar bij netbeheerder Enexis, waarvan de laatste tien jaar als specialist openbare verlichting. In 2013 maakte hij de overstap naar de gemeente. “We mochten als bedrijf voor de gemeente Venlo een grootschalig programma uitvoeren, waarbij oude lampen werden vervangen door ledlampen. Ik ging dit project intern bij de gemeente in goede banen leiden en vanaf toen ben ik er blijven werken.” In drie jaar tijd werd 70% van de oude lampen vervangen, van Arcen tot Belfeld. “Venlo is daarmee koploper op dit gebied. Er zijn veel dorpen en steden in Nederland die hier nu pas mee bezig zijn.”

“Venlo heeft al sinds 2013 een groot aantal ledlampen en is daarmee koploper in duurzame openbare verlichting”

Na het eerste grootschalige vervangingsprogramma in 2013 komt er binnenkort een vervolg, om de resterende oude lampen waar mogelijk te vervangen. “Uitgangspunt is dat in 2026 minimaal 95% van het areaal is vervangen door ledlampen. De eerste keer konden we onderhoudsbudgetten naar voren halen, waardoor we in één keer grote aantallen konden vervangen. Daarmee hebben we destijds een elektriciteitsbesparing van ruim 37% op jaarbasis gerealiseerd.” Verlichting kan ook op andere manieren duurzaam zijn. Zo wordt het licht van veel lantaarnpalen in Groot-Venlo na 22.00 uur gedimd. Erwin: “Zo is er nog steeds voldoende licht, maar gebruik je wel veel minder energie.”

Naast duurzaamheid is het belangrijk om de omgeving een rol te laten spelen bij het bepalen van de juiste verlichting. “Met name voor wilde dieren in Nederland kan de verkeerde verlichting verstorend werken. In Venlo gaat de Greenport Bikeway dwars door het foerageergebied van een populatie vleermuizen. Die zijn heel gevoelig voor lichtverstoring. We hebben daar dan ook voor speciale, vleermuisvriendelijke verlichting gekozen.”

“Diervriendelijke straatverlichting zorgt ervoor dat wilde dieren niet verstoord worden”

Langs de Greenport Bikeway staan bovendien houten lantaarnpalen met metalen voeten, die duurzamer zijn en beter passen bij de sfeer van het bos. “Het oog wil immers ook wat!”, glimlacht Erwin. “Zo heb ik ook meegewerkt aan het ontwerp voor een lantaarnpaal met een antieke look, die soms mooier past in het straatbeeld. Deze antieke armaturen zijn al te bewonderen in de Jodenstraat in het centrum van Venlo.”

Andere waarden die bij Erwin al 30 jaar hoog in het vaandel staan, zijn service en veiligheid. “Werken met elektriciteit draait om veiligheid. Zowel voor de mensen die aan het werk zijn, als voor iedereen die ervan gebruik maakt. Mensen zijn afhankelijk van verlichting voor hun veiligheid, maar hebben er soms geen notie van hoeveel werk ermee is gemoeid. Als je zegt dat een doodgewone lantaarnpaal 1250 tot 1500 euro kost, schrikken ze. Als je echter nagaat wat er allemaal bij komt kijken - ontwerp, materieel, uitvoering, medewerkers, gereedschap, voertuigen, kabelaanleg en netwerkbeheer - is die prijs opeens zo gek niet meer.”

“Service en veiligheid staan bij mij al 30 jaar hoog in het vaandel”

Erwin wil niet bij zijn officiële functietitel genoemd worden. “We doen het werk samen en ik vind het belangrijk om daarin geen onderscheid te maken en om voeling te houden met het team dat buiten op pad is”, aldus Erwin. “Vergis je niet, dat is echt zwaar werk. De meesten zitten al om 6 uur in de auto om op tijd op locatie te zijn. Ze werken de hele dag buiten in riskante verkeerssituaties en met gevaarlijke materie en moeten constant alert zijn. Ze hebben bovendien vaak geen schuilplek als het koud is of regent, er is geen toilet in de buurt en er is alleen ’s ochtends warme drank uit een thermosfles. Het is fijn als mensen zich hier bewust van zouden zijn.”

Er zou volgens Erwin meer gedaan kunnen worden om jonge mensen enthousiast te maken over werken in de elektrotechniek. “Ik heb eens op een school verteld over het werk dat ik doe. Ik had verschillende kabels bij en als laatste mocht iedereen even mee op de hoogwerker. Ze vonden het allemaal fantastisch!” Erwin gaat verder: “We doen regelmatig projecten op scholen, zoals een light challenge waarbij leerlingen met ideeën komen voor duurzame openbare verlichting. Het is echt mooi om te zien met welke plannen ze komen! We kunnen sowieso veel goede specialisten gebruiken in de toekomst. De interesse is er bij jongeren, je moet ze alleen wel stimuleren.”