13 januari 2022

Venlo presenteert nieuw zwembadontwerp

Op 21 december jongstleden heeft het Venlose college van B&W een gunningsbesluit genomen over de architectendiensten voor het nieuwe binnenbad in Blerick. De gunning is 11 januari definitief geworden. Architectenbureau Slangen + Koenis uit IJsselstein mag hun ontwerpvisie nu verder gaan uitwerken naar een gebouwontwerp. Met de afronding van deze succesvolle aanbesteding gaat nu het nieuwbouwproject echt van start. De oplevering van het nieuwe zwembad aan de Drie Decembersingel staat gepland voor eind 2024.

Venlo presenteert nieuw zwembadontwerp

Inpassing in bestaand groen
Uit het eerste voorontwerp dat nu is gepresenteerd, blijkt al dat er niet gekozen wordt voor één groot gebouw, maar juist voor een subtiele inpassing in het bestaande groen. De vormgeving is gericht op maximaal behoud van de waardevolle bomen in het gebied. Door te werken met gekoppelde gebouwblokken ontstaat er een spannende verbinding tussen binnen en buiten. De natuur komt soms letterlijk het gebouw binnen. Verder is de ambitie om tegelijk met de realisatie van het nieuwe zwembad en buitenterrein, ook de toegankelijkheid, bruikbaarheid en zichtbaarheid van het groen te verbeteren vanuit de omliggende wijken.

Klaar voor de toekomst
Een belangrijke landelijke trend is het individueel en tijdonafhankelijk sporten, zoals joggen of fitnessen. Het nieuwe zwembad zal voldoende mogelijkheden bieden voor verenigingen en de steeds groter wordende groep individuele sporters. “Op basis van deze nieuwe ontwerpvisie bouwen we in Blerick een zwembad dat volledig klaar is voor de toekomst,” zegt een enthousiaste wethouder Alexander Vervoort (Sport). “Daarnaast is deze visie tijdens het ontwerpproces niet vastomlijnd, maar flexibel voor input vanuit de gebruikers.”

Nieuw niveau van duurzaamheid
In alle facetten wordt bij de bouw van het nieuwe zwembad gestreefd naar een nieuw niveau van duurzaamheid. Het zwembadgebouw is gasloos en uiterst energiezuinig. Een groot deel van de benodigde energie wordt duurzaam op locatie opgewekt. En met een volledig groen dak ontstaat er ruimte voor waterbuffering en meer biodiversiteit.

Nu de architectengunning is afgerond en het voorontwerp klaarligt, start in samenspraak met o.a. verschillende betrokken gebruikers van het huidige zwembad de fase naar het definitieve gebouwontwerp. De verwachting is dat medio 2023 de schop de grond in kan, zodat eind 2024 de eerste zwemmers een verfrissende duik kunnen nemen in deze prachtige nieuwe zwemomgeving.