11 januari 2022

Venlose wijkanalyse 2020

De nieuwe Venlose wijkanalyse (2020) is klaar. Venlo-Noord is het succesverhaal, veel dorpen in de gemeente Venlo zijn krachtig en de investeringen in wijken als Vastenavondkamp en Klingerberg zijn zeer noodzakelijk.

Venlose wijkanalyse 2020

De wijkanalyse 2020 vergelijkt de Venlose wijken met elkaar op de meest uiteenlopende onderwerpen. Wonen, werk, veiligheid of gezondheid, allemaal onderwerpen die aan bod komen. De belangrijkste conclusie is dat investeren in wijken een langdurig proces is dat op lange termijn resultaten laat zien. Het meest voorname voorbeeld daarvan is Venlo-Noord. Deze wijk stond de afgelopen decennia stelselmatig bij de slechtst scorende wijken. Na een ingrijpende verandering in de gebouwde omgeving en jarenlang investeren in de sociale kant, zien we nu de resultaten. Het succesvolle Venlo-Noord behoort weer tot de standaard Venlose wijken.

Een ander opvallend punt is de kracht van dorpen als Lomm en Hout-Blerick. Krachtige kernen, die al jaren, dankzij sterke sociale netwerken, de leefbaarheid hoog weten te houden.

En dan zijn er natuurlijk ook de wijken waar extra aandacht nodig is. De wijkanalyse 2020 bevestigt dat de extra investeringen van de gemeente Venlo op de juiste plek landen. Terechte keuzes voor extra veiligheid, leefbaarheid en het veranderen van de gebouwde omgeving in het Vastenavondkamp. Buurtbudgetten voor onder andere Tegelen Op de Heide en voor Venlo Oost-Zuid. En intensievere controles op illegale kamerbewoning in onder andere de Klingerberg. Allemaal stappen die moeten helpen om de inwoners in deze wijken dezelfde positieve toekomst te bieden als de rest van Venlo.