04 oktober 2021

Voedselverspilling tegengaan door ‘het Kookmysterie’

Voedselverspilling is een groot probleem dat snel aangepakt moet worden. In 2019 was de gemiddelde verspilling per persoon 34,3 kg per jaar! Daarnaast blijkt dat maar liefst een derde van al het voedsel wordt weggegooid. Consumenten zijn hier voor 42% verantwoordelijk voor. Tijd om dit probleem meer onder de aandacht te brengen.

Voedselverspilling tegengaan door ‘het Kookmysterie’

In november 2019 heeft de gemeenteraad opdracht gegeven om te onderzoeken hoe voedselverspilling in Venlo tegen te gaan. Een studente van de Fontys Academy for Creative Industries Venlo ging op onderzoek uit om het probleem aan te pakken.

‘Het Kookmysterie’
Op basis van onderzoek is een leuke, laagdrempelige en speelse oplossing gevonden die kinderen én volwassenen meekrijgt en aanspreekt: “Het Kookmysterie” Een online speurtocht met video’s, creatieve opdrachten en een eindquiz. Het idee is dat kinderen met hun ouders spelenderwijs ontdekken waar hun eten vandaan komt. De speurtocht is ook nog eens tot stand gekomen in samenwerking met lokale telers (Van Cleef, Sibera en Brookberries) en het basisonderwijs.

De verwachting is dat door het spelen van het spel inwoners zich meer bewust worden van de eigen voedselverspilling en de impact hiervan. Het spel zorgt er bijvoorbeeld voor dat u zich meer bewust wordt van wat u in de supermarkt koopt. Dit heeft niet alleen een positieve impact op de wereld, maar hiermee kunt u ook nog eens euro’s besparen!

Het voedselverspillingsproject focust zich niet voor niets op kinderen en jongeren. Zij zijn de generatie die zich veel minder bewust is van waar ons eten vandaan komt. Zij groeien op met een supermarkt vol tropisch fruit en groenten uit verre landen. Tevens gaan zij de gevolgen van de huidige klimaatveranderingen het meest merken. Extra belangrijk dus om dit onderwerp bij hen onder de aandacht te brengen.

Het spel wordt in het voorjaar 2022 gelanceerd en wordt o.a. via scholen en social media onder de aandacht gebracht.