01 oktober 2021

Ontdek uw groenkennis met de ‘Vergroenquiz’ en maak kans op een hazelnootboom

In ‘De Maand van het Vergeten Plantseizoen’ zetten Stichting Steenbreek, Stichting Deeltuinen en WatZr de tuinen in het groen. Ook de gemeente Venlo doet daar graag aan mee. Dit is namelijk hét moment om de groene vrienden in de grond te zetten. De aarde bevat nog veel warmte en met de winter in aantocht kan de plant een grote groeivoorsprong ontwikkelen. Wat weet u over duurzaam tuinieren? Test uw groenkennis en maak in de maand oktober kans op één van de 25 hazelnootbomen. 

Ontdek uw groenkennis met de ‘Vergroenquiz’ en maak kans op een hazelnootboom

Hoe groen bent u? Maak kans op een hazelnootboom
Draag ook bij aan een groenere stad door uw tuin, balkon of dakterras te vergroenen. Maar hoe doet u dat? Stel uw kennis op de proef met de Vergroenquiz. Daarnaast krijgt u handige tips voor het vergroenen van uw tuin, dakterras of balkon. Laat ruimte in uw tuin voor borders, plaats (klim)planten, plant bomen of zet potten met planten op het balkon. Ontdek hoe groen u bent en maak kans op één van de 25 hazelnootbomen. Houd de social media kanalen van gemeente Venlo in de gaten of ga direct naar vergroenactie.nl/quiz.

Waarom planten in het najaar?
Het najaar wordt vaak geassocieerd met vallende blaadjes. Planten die zich gereed maken voor de winter. Maar wist u dat dit hét moment is om nieuwe planten in de aarde te zetten? De grond bevat namelijk nog veel warmte van de zomermaanden en met de winter in aantocht kan de plant een grote groeivoorsprong ontwikkelen. In de winter gaan de planten in winterslaap waardoor de wortels zich kunnen ontwikkelen. In het voorjaar staat de plant stevig in zijn schoenen en kan het bloeien beginnen. Daarnaast zijn de gevolgen van de klimaatveranderingen ook te zien in het plantseizoen. Het voorjaar wordt steeds droger waardoor nieuwe plantjes vaak meer water nodig hebben. Plant daarom in het najaar. Er zit voldoende water in de grond. Dit scheelt een hoop water geven.

Het belang van groen
Het klimaat verandert. Daar zijn we ons inmiddels van bewust, maar wat kunnen we eraan doen? Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Zo kan het water in de bodem zakken, daalt de temperatuur en wordt fijnstof afgevangen. Dieren vinden weer een leefgebied, het leven in de bodem verbetert en wij mensen voelen ons ook prettiger en gezonder. Wat kunt u nog meer doen om uw tuin zo duurzaam en klimaatvriendelijk te maken? Ontdek dat in de Vergroenquiz.

Kennis, wijsheid en inspiratie
Onder alle inzendingen worden, als blijk van waardering, 25 hazelnootbomen verloot. Bomen vangen CO2 op, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. Dit is bevorderlijk voor het klimaat. Daarnaast is de hazelnootboom een echte bijenvriend. Belangrijk voor onze bedreigde kleine diersoorten. Zonder bijen geen bestuiving, zonder bestuiving geen gewassen. Achter de hazelnootboom schuilt ook een mooie symboliek. De boom staat voor kennis, wijsheid en inspiratie. Alle wijsheid zit, zoals het gezegde luidt, ‘in een notendop’. In de kern van de hazelnoot wordt al het goede opgeslagen en deze boom leert ons daarom het opslaan en doorgeven van kennis.

Stichting Deeltuinen
Niet iedereen heeft een tuin om groener te maken. In Nederland hebben circa 2,4 miljoen huishoudens geen tuin om lekker van te genieten. Stichting Deeltuinen heeft hier een oplossing voor bedacht: een soort Airbnb, maar dan voor tuinen. Tuineigenaren delen hun tuin met mensen die geen tuin hebben. Gratis en belangeloos. Hoe mooi is dat? Van elk geplant boompje gaat 5 euro namens de gemeente naar Stichting Deeltuinen voor het vergroten van de community. Zo draagt deze actie bij aan het uiteindelijke doel van Stichting Deeltuinen: voor iedereen een tuin op fietsafstand.