08 juli 2021

Natuurontwikkeling op voormalig AZC-terrein

Donderdag 8 juli 2021 werd, in het bijzijn van enkele buurtbewoners, een informatiebord bij het Babybomenbos onthuld door wethouder Marij Pollux van de gemeente Venlo en directeur Wilfred Alblas van Het Limburgs Landschap. 

Natuurontwikkeling op voormalig AZC-terrein

De gronden in dit gebied werden al eerder overgedragen aan Stichting het Limburgs Landschap, maar vanwege Corona was het niet mogelijk om hier met omwonenden bij stil te staan. Met dit moment nu, werd stilgestaan bij de afsluiting van een tijdperk en zien we hoe het voormalig AZC-terrein zich ontwikkelt tot natuurlandschap.

Babybomenbos
Naast het voormalige AZC-terrein ligt het Babybomenbos. In het jaar 2000 zijn hier, in samenwerking met de Stichting Nationale Boomfeestdag, ongeveer 700 bomen geplant voor alle kinderen die in het millenniumjaar in Venlo zijn geboren. Dit bos is een symbool van een gezonde, groene toekomst. Dit bijzondere bos is samen met het voormalige AZC-terrein in 2019 overgedragen aan Stichting het Limburgs Landschap. Zij ontwikkelen dit hele gebied naar een klimaatbestendig toekomstbos.

Informatiebord
Bij de overdracht van de gronden aan Stichting het Limburgs Landschap bleek dat het herinneringsbord bij het Babybomenbos uit 2000 aan vervanging toe was. Op het oude informatiebord stonden alle namen van de circa 700 kinderen vermeld waar een boom voor was geplant. Nu is besloten om in het kader van de privacywet een algemeen informatiebord te plaatsen ter herinnering aan dit bijzondere bos.

Voormalig AZC terrein
Na sluiting van het AZC-terrein (2017) aan de Weselseweg heeft het gebied de bestemming ‘natuur’ gekregen en is het terrein ingericht als natuurlandschap. Dit gebeurde in samenwerking met de omwonenden, het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), Stichting het Limburgs Landschap en de gemeente Venlo.