30 april 2021

Arbeidsmarktregio stimuleert ‘werken over de grens’

Met subsidie van de Provincie Limburg heeft de arbeidsmarktregio Noord-Limburg in twee jaar tijd 139 mensen aan een baan aan de andere kant van de grens geholpen. Daarnaast zijn in die tijd 735 werkzoekenden begeleid in het zoeken naar grensoverschrijdend werk. 

Arbeidsmarktregio stimuleert ‘werken over de grens’

Naast deze klinkende resultaten heeft het project ook geleid tot betere samenwerking tussen gemeenten, UWV en Werkgeversservicepunt (WSP). De resultaten zijn recent bekendgemaakt bij de subsidieverantwoording voor het project ‘Grensoverschrijdende bemiddeling in de arbeidsmarktregio Noord-Limburg’.

De bestaande samenwerking tussen UWV en het Arbeitsagentur is verbreed naar de regio Noord-Limburg op het niveau van het WSP, waardoor ook gemeenten en sw-bedrijven onderdeel zijn geworden van het samenwerkingsneterk. “En dat is extra winst,” zegt wethouder Alexander Vervoort (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). “We hebben niet alleen veel mensen aan de baan geholpen. Maar we hebben ook de grensoverschrijdende arbeidsmarktbemiddeling naar een hoger plan getild. En daar gaan in de toekomst nog veel meer werkzoekenden aan beide zijden van de grens van profiteren.”

Vanaf de start van het project in 2018 zijn gemeenten de grensoverschrijdende benadering van werkgevers gaan oppakken. Zij sluiten aan bij de werkwijze van het ‘Duitslandteam’ van het UWV, dat pragmatisch en praktisch samenwerkt met het Agentur für Arbeit in Krefeld. Adviseurs bezoeken bedrijven in Duitsland, geven persoonlijk advies aan werkzoekenden en werkgevers en ondersteunen bij bemiddeling. Ook problemen op sociaal en fiscaal vlak worden gesignaleerd. De begeleiding is zeer intensief. De kracht van de grensoverschrijdende samenwerking ligt in het netwerk en het direct contact tussen partners.

Om deze samenwerking efficiënter en effectiever te organiseren is er een fysieke plek geopend op de locatie van het UWV in Venlo. Via de ‘one stop shop’- gedachte moeten werkgevers en werknemers hier beter geholpen worden. Deze SGA-locatie moet de belemmeringen van grensoverschrijdend werken of werven wegnemen. Alle betrokken partijen, de Agenturen van Krefeld en Mönchengladbach, het Jobcenter Kreis Viersen, de arbeidsmarktregio Venlo, het UWV Noord- en Midden-Limburg en de Euregio Rhein Maas Nord, maken zich daar ieder op zijn eigen manier sterk voor.