29 april 2021

Geef een boek cadeau!

Lezen is belangrijk. Daarom doet gemeente Venlo al enkele jaren mee aan de actie ‘Geef een boek cadeau’. Wethouder Frans Schatorjé ging vandaag langs bij basisscholen Nova Montessori en De Meule om de boeken persoonlijk uit te delen. 

Geef een boek cadeau!

Gemeente Venlo zet er samen met partners, zoals Bibliotheek Venlo, kinderopvang en scholen, op in dat kinderen goede lezers worden. “We stimuleren dat kinderen van jongs af aan opgroeien tussen de boeken. Zo is er bijvoorbeeld door Bibliotheek Venlo op elke basisschool in Venlo een bibliotheek ingericht, waar kinderen boeken kunnen lenen. Voor niet alle kinderen is het namelijk vanzelfsprekend dat zij thuis boeken hebben. Met deze cadeau-actie geven we kinderen een eigen boek”, aldus Wethouder Schatorjé. De gemeente sluit hiermee aan op de landelijke actie van de boekhandels die elk jaar een klassiek jeugdboek voor een klein bedrag beschikbaar stellen.

Dit jaar geeft gemeente Venlo alle kinderen van groep 7 het boek ‘De brief voor de koning’, van Tonke Dragt, cadeau. Het boek gaat over de 16-jarige Tiuri. Hij moet, voordat hij tot ridder geslagen wordt, één nacht in absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp van buiten. Hoewel hij hiermee risico loopt om geen ridder te worden, gaat hij op onderzoek uit. Hij krijgt een belangrijke opdracht. Met deze daad bewijst hij een echte ridder te zijn!

De wethouder is hartelijk ontvangen door de groep 7-leerlingen van Nova Montessori en De Meule en hun directeur John van de Ven. Het leesplezier straalt er bij de leerlingen vanaf. ‘Spannende’ boeken blijken favoriet, dus ‘De brief voor de koning’ valt goed in de smaak. Een aantal kinderen grijpt de gelegenheid aan om de wethouder een aantal vragen te stellen. Leuke èn kritische vragen over bestaande regels. Maar ook vragen over het werk en de plannen van de wethouder. Van de vraag “wat is uw droom voor het onderwijs?”, wordt de wethouder natuurlijk helemaal enthousiast. Fijn al deze betrokken kinderen!