02 april 2021

Week van autisme: zet autisme in het licht

Ruim 1% van de Nederlanders, ongeveer 200.000 mensen, heeft autisme. En dit aantal groeit. De kans dat iemand te maken krijgt met een persoon met autisme is dan ook groot, bijvoorbeeld tijdens het sporten of met werk. 

Week van autisme: zet autisme in het licht

Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme – zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners – is vele malen groter. Er is veel informatie beschikbaar over autisme, maar veel is ook onbekend. Het onderzoek naar autisme is de afgelopen jaren toegenomen.

Van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april vindt de Autismeweek 2021 plaats. Deze week vragen we aandacht voor autisme en openheid over autisme. Nog altijd zijn er veel mensen die niet open durven zijn over hun autisme als gevolg van het stigma rond de diagnose. De gemeente Venlo is solidair en vraagt openheid over autisme. Die solidariteit laten ze onder andere zien door vanaf 1 april de Jocushaan, De Krijger en de brug ‘Nieuw stalberg’ blauw te verlichten. Autisme mag er gewoon zijn en iedereen moet kunnen meedoen in onze gemeente.

Ria, moeder van (inmiddels volwassen) 2 kinderen met autisme heeft haar hele leven te maken met autisme:

“Een van de vooroordelen waar ouders van kinderen met autisme mee te maken krijgen is onbegrip. Iedereen met autisme is een Kees of een Rain-man, terwijl er heel veel vormen van autisme zijn. Vaak worden ouders weggezet als overbezorgd. Mensen weten niet hoe diep ingrijpend een kind met autisme is: in het gezin en in leven van een ouder en de directe omgeving. Mijn oproep is dan ook: Luister naar wat de mensen met autisme nodig hebben. Luister en handel ernaar.

Vorig jaar heb ik gemeente Venlo gevraagd om gebouwen blauw uit te lichten voor de week van autisme. Ik ben heel blij dat het dit jaar is gelukt. En wat betreft een Autismevriendelijke gemeente: Autisme-vriendelijk zijn is meer dan een gebouw verlichten. Het is ook meezoeken naar goede scholen, goede werkplekken en goede zorg en ondersteuning. Autisme is niet te genezen , onbegrip wel. Laten we er samen aan werken!”

Contact voor hulpverlening

De gemeente Venlo heeft afspraken met aanbieders die zorg en ondersteuning kunnen bieden aan haar inwoners met autisme. Voor meer info neem contact op met het sociaal wijkteam. Het sociaal wijkteam is te bereiken door te bellen met telefoonnummer 14 077 (optie 1), op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur.

Meer weten over autisme?
Wilt u meer weten over autisme? Neem dan eens een kijkje bij de Nederlandse Vereniging voor autisme: www.autisme.nl. De Informatie en Advieslijn van de vereniging is op werkdagen bereikbaar van 10.00 tot 14.00 uur via: tel. 030 – 22 99 800 (optie 3 in het keuzemenu). Ook is de vereniging bereikbaar per mail: advies@autisme.nl