21 december 2020

Basisschool Kleur-Rijk hergebruikt zwerfafval

Kinderen in groep 5, 6, 7 en 8 van de basisschool Kleur-Rijk hebben twee weken terug deelgenomen aan de eerste gastlessen over zwerfafval en duurzaamheid. 

Basisschool Kleur-Rijk hergebruikt zwerfafval

Tijdens de gastlessen hebben ze 600 stuks zwerfafval opgeruimd en met dat afval zijn ze zelf aan de slag gegaan met het bouwen van creatieve, bewegende robots. Dit allemaal in het kader van duurzaamheid.

Duurzaamheid is een belangrijke uitdaging voor iedere gemeente in Nederland. Om kinderen hierbij te betrekken zijn er gratis gastlessen over duurzaamheid het leven in geroepen. De thema’s die tijdens de gastlessen aan bod komen zijn recyclen van afval, de waarde van afval als grondstof en circulariteit. Daarnaast komt ook techniek aan bod hoe nieuwe grondstoffen gemaakt worden of afval voorkomen wordt. 

From Trash to Treasure
Tijdens de gastles ‘From Trash to Treasure’ werd de kinderen geleerd hoe je zwerfafval kunt voorkomen, afval kunt scheiden en recyclen en wat grondstoffenschaarste inhoudt. De kinderen van Basisschool Kleur-Rijk verzamelden enthousiast het zwerfafval. Dit leverde maar liefst 365 stuks plastic, 94 sigarettenpeuken, 114 drinkkartons en 3 mondkapjes op. Waarbij een van de kinderen een goede vraag stelde: ‘Waarom ruimen mensen wel hun eigen voortuin op, maar maken ze een troep van de rest van de wereld?’.

BYOR les
Met de gastles BYOR (Build Your Own Robot) zijn de kinderen aan de slag gegaan met het bouwen van een eigen robot. Ze combineren hiermee afval en techniek. Ze begonnen deze les met een brainstormsessie. Ze mochten helemaal zelf bedenken wat voor soort robot ze gingen bouwen. Teun van Roessel, oprichter van de BYOR workshop, liep rond ter ondersteuning. Met oud karton en elektrische beweegmodules zijn de kinderen aan de slag gegaan. Aan het eind werd een winnaar gekozen: een zwemmende robot die het afval uit de Maas gaat verzamelen.

Wilt u meer informatie of uw school aanmelden voor gastlessen? Dat kan via duurzaam@facetadvies.nl.