02 december 2020

Venlo vraagt aandacht voor schuldenproblematiek

Een effectieve aanpak van armoede en schulden is meer dan ooit noodzakelijk. Want de coronacrisis raakt de portemonnee van miljoenen Nederlanders. Ook in Venlo zien we de gevolgen. De gemeente heeft de schuldenaanpak recent aangescherpt en legt de nadruk op preventie en vroegsignalering. Met de campagne ‘Kom jij er uit?’ vraagt Venlo nu aandacht voor schuldenproblematiek.

Venlo vraagt aandacht voor schuldenproblematiek

Gelukkig zijn er in Venlo veel mensen en organisaties die kunnen helpen. Want deze crisis raakt ook nieuwe doelgroepen die eerder wellicht minder ervaring met schulden hadden: ondernemers, zzp’ers, mensen met een flexcontract en jongeren. Welke gevolgen de coronacrisis precies heeft voor de Venlose cijfers dat moet nog blijken. Maar een ding staat vast: een effectieve schuldenaanpak verdient onze volle aandacht.

De landelijke campagne ‘Kom jij er uit?’ is onderdeel van de Brede schuldenaanpak van het Kabinet, een plan met een veertigtal maatregelen gericht op het voorkomen en terugdringen van problematische schulden. Hierbij is de inzet ten eerste om problematische schulden te voorkomen, onder andere door het tijdig signaleren van financiële problemen.

Als mensen toch schulden hebben, moeten zij snel en goed worden ondersteund, bijvoorbeeld door het eenvoudiger te maken om aan te kloppen bij de schuldhulpverlening. En door rekening te houden met de situatie van mensen met financiële problemen, zodat onnodige ophoging van schulden wordt voorkomen en mensen voldoende overhouden om van te leven.

In Venlo kunnen mensen met geldzorgen terecht bij Humanitas, Schuldhulpmaatje of Incluzio Sociale Basis. Uiteraard kunnen mensen ook contact opnemen met de gemeente via schuldhulpverlening@venlo.nl.