28 september 2020

PLEK 3: de Bibliotheek Venlo als derde leeromgeving

De Bibliotheek Venlo is begin september gestart met PLEK 3. Een inspirerende leeromgeving in de kelder van de Stadsbibliotheek waar alles draait om ontdekkend en onderzoekend leren.

PLEK 3: de Bibliotheek Venlo als derde leeromgeving

Kinderen leren veel op school en ook thuis. Vaak zoeken ze nog een andere plek waar ze zich verder kunnen ontwikkelen. Dit is PLEK 3. PLEK 3 vormt de derde leeromgeving waar kinderen hun taalvaardigheid verder ontwikkelen en leren hoe ze hun talenten zo goed mogelijk kunnen inzetten. In de nieuwe digitale werkplaats in de kelder van de Stadsbibliotheek is hiervoor een inspirerende leeromgeving ingericht.

Vier thema’s
Bij PLEK 3 draait het om ontdekkend en onderzoekend leren in een creatieve en inspirerende setting. De kinderen zijn afkomstig van groep 6 tot en met de brugklas en leren van en met elkaar aan de hand van vier thema’s: burgerschap, cultuur, duurzaamheid en techniek. Eén thema staat steeds centraal en hierin worden elementen van de andere thema’s meegenomen. Bij het thema cultuur leren ze bijvoorbeeld vloggen over democratie, waarbij ze naast het talige aspect van vloggen kennismaken met de techniek die je gebruikt om een vlog te maken.

PLEK 3 als pilot
PLEK 3 is opgezet als een pilot en maakt deel uit van de Gelijkekansen-agenda van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarin de Bibliotheek gepositioneerd wordt als een rijke leeromgeving voor kinderen en jongeren in kwetsbare thuissituaties. Met deze agenda wil het ministerie de onderwijskansen van deze kinderen vergroten. De pilot sluit aan bij de droom van de Bibliotheek Venlo dat alle kinderen van 0 tot 18 jaar in Venlo toegang hebben tot rijke informatie. 


U heeft geen cookies geaccepteerd, daarom kunnen we deze video niet tonen.

Wilt u de video toch bekijken, ga dan naar de cookies pagina en pas uw instellingen aan.