20 mei 2020

Burgemeester Scholten legt dwangsom op aan straatdealer

Een man uit Blerick heeft eind april van burgemeester Scholten een dwangsom van 5.000,- euro opgelegd gekregen. Deze dwangsom kreeg hij voor straathandel en handel in verdovende middelen. Het is de eerste keer dat de burgemeester een dergelijke dwangsom oplegt.

Burgemeester Scholten legt dwangsom op aan straatdealer

Een dwangsom betekent dat je een bepaald geldbedrag moet betalen als je nog een keer dezelfde overtreding begaat. In dit geval moet de man uit Blerick dus 5.000,- euro betalen als hij zich nog eens schuldig maakt aan straathandel en handel in verdovende middelen. Dit is een overtreding van de algemene plaatselijke verordening (APV), om precies te zijn artikel 2:47

Lange voorbereiding
Een dwangsom wordt niet zomaar opgelegd. Het team van Pandora is al langere tijd bezig met de voorbereiding van deze dwangsom. Het is een extra middel om de drugsoverlast in een wijk aan te pakken. Om een dwangsom te kunnen opleggen moet bepaald gedrag van de persoon worden waargenomen. Cruciaal daarbij is ook dat alles goed door de politie wordt vastgelegd in een bestuurlijke rapportage. Die gebruikt de gemeente om de dwangsom op te leggen. Deze gemeentelijke dwangsom komt bovenop de boete of de gevangenisstraf.

Pandora
Het project Pandora is een samenwerking van de politie, gemeente Venlo, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Zij werken wijkgericht samen om de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Criminaliteit moet een halt worden toegeroepen. Dit gebeurt door gerichte acties, onderzoeken en controles. Het opleggen van een dwangsom kan daarbij helpend zijn en een afschrikkende werking hebben.