19 mei 2020

Extra maatregelen voor bezoek aan binnenstad Venlo

De gemeente Venlo heeft vandaag extra maatregelen aangekondigd om een bezoek aan de Venlose binnenstad veiliger en aangenamer te laten verlopen.

Extra maatregelen voor bezoek aan binnenstad Venlo

Afgelopen zondag was het te druk in de stad. Vooral de hoeveelheid aan Duitse kooptoeristen, die we normaal graag ontvangen, heeft ertoe geleid dat extra maatregelen nodig zijn. Met name in de Duitse Hoek en Lomstraat was het veel en veel te druk in de openbare ruimte.

De gemeente Venlo is zich volledig bewust van het feit dat een uitgestorven binnenstad zal leiden tot zware schade aan de economie op korte maar zeker ook op langere termijn. Maar een overvolle binnenstad is op dit moment onwenselijk en schadelijk voor de volksgezondheid. Er moet dus in deze nieuwe situatie een “midden” worden gevonden. De extra maatregelen moeten dat bereiken. Wetende dat een sluiting van de grens en grenstoezicht niet mogelijk zijn in verband met afspraken tussen beide landen zijn maatregelen op lokaal niveau noodzakelijk. 

De centrale boodschap blijft nog steeds om van een bezoek aan de Venlose binnenstad geen gezellig dagje uit met de hele familie te maken. Daar is het nog steeds veel te vroeg voor. Doe dus heel gericht je inkopen en kom bij voorkeur alleen. Dit zal ook in de Duitse media kenbaar worden gemaakt.

Er zijn versoepelingen van de maatregelen van kracht zowel in Nederland als in Duitsland en dit zal onherroepelijk leiden tot meer drukte op straat en in het centrum. Onze inspanningen blijven er echter op gericht te voorkomen dat het Coronavirus verder wordt verspreid. Ook zullen we opnieuw, na al die stille weken in het centrum, moeten wennen aan de toenemende drukte. Veel komt ook aan op het individuele gedrag van de bezoeker en het gebruik van het gezonde verstand bij het naleven van de regels. Bij excessen zal er echter nog steeds bekeurd worden.   

Afgelopen week werd er al een 10 punten plan breed verspreid. Dat waren de volgende:

1. Houd minimaal anderhalve meter afstand tot andere bezoekers én personeel, zowel op straat als in de winkel.
2. Loop in de winkelstraat zoveel mogelijk rechts.
3. Kom zoveel mogelijk alleen.
4. Bereid je bezoek aan het winkelgebied goed voor en doe doelgericht je aankopen.
5. Raak alleen het product aan dat je nodig hebt.
6. Betaal bij voorkeur met je pinpas of mobiel.
7. Ben je verkouden of heb je griepklachten, blijf dan thuis.
8. Lees voor je bij een winkel naar binnen gaat, wat er van je verwacht wordt.
9. Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel en handhavers.
10. Wees begripvol naar andere bezoekers en onze medewerkers.

Daar komen de volgende maatregelen bij:

 • Scenario Duitse Dag wordt ingezet van donderdag tot en met in elk geval zondag: gebruik van tekstkarren en bebording en verkeersregelaars worden ingezet op cruciale punten om de doorstroming en verspreiding beter te regulieren over de verschillende parkeergarages en terreinen.
 • Inzet van crowd management, door middel van camera’s, politie en beveiliging
 • De Lomstraat, Maasstraat en Steenstraat worden eenrichtingsverkeer. Dat betekent dat de Lomstraat alleen toegankelijk is vanuit de Geldersepoort, de Maasstraat alleen vanuit de Oude Markt en de Steenstraat alleen vanuit de Markt
 • De Vleesstraat krijgt een fysieke afscheiding (tot aan pand van V&D) door middel van grote pionnen. Hiermee willen we looprichtingen creëren waarbij het advies is om rechts te houden.
 • Indien nodig kunnen straten tijdelijk worden afgesloten zodat er geen nieuwe bezoekers meer in kunnen.
 • Indien nodig zal het verkeer geen toegang meer krijgen tot het centrum/ parkeergarages en parkeerterreinen als het te druk wordt in het centrum. We zullen dit monitoren met het cameratoezicht en met waarnemingen ter plekke.
 • Indien nodig kan de politie (die de beveiligers ondersteunt) opschalen op elk moment.
 • Bij excessen zal bekeurd worden.
 • Uitstallingen op straat zijn in de binnenstad niet meer toegestaan. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld kleding- en schoenenrekken, reclameborden en speeltoestellen.
 • Fietsers wordt verzocht de fiets (ook fietsen van personeel) niet meer voor de winkel in de winkelstraten te stallen.
 • Winkels moeten zelf zorg dragen voor de naleving van de anderhalve meter maatregel bij een wachtrij voor de winkel.
 • De nieuwe maatregelen zullen verspreid worden in de Duitse media waarbij opgeroepen wordt niet een gezellig dagje uit ervan te maken met de hele familie. U bent welkom, maar zoveel mogelijk alleen, en doe uw inkopen heel gericht. Voor het echte funshoppen is het nog te vroeg. Ook zal gewezen worden op de mogelijkheid die er is om tot handhaving over te gaan waarbij een boete hoort per persoon van 390 euro.
 • Dagelijks wordt er geëvalueerd en gekeken of deze maatregelen afdoende zijn, waar nodig zullen deze aangepast worden. Dit gaat in overleg met Venlostad.com, VenloPartners, Politie, Brandweer en de gemeente.