08 januari 2020

Eerste Stadspas Venlo uitgereikt

Vandaag heeft wethouder Alexander Vervoort officieel de eerste Stadspas uitgereikt aan een ouder van een leerling van Basisschool Mikado in Blerick. De pas voor mensen met een laag inkomen, die per 1 januari is geïntroduceerd, bevat een tegoed van €100,- voor sport, culturele en maatschappelijke activiteiten. 

U heeft geen cookies geaccepteerd, daarom kunnen we deze video niet tonen.

Wilt u de video toch bekijken, ga dan naar de cookies pagina en pas uw instellingen aan.

Het tegoed kan op een simpele en laagdrempelige manier worden verzilverd bij de aangesloten Venlose organisaties en bedrijven. Deze kunt u vinden op www.stadspasvenlo.nl/aanbieders.

De gemeente wil bevorderen dat ook mensen met een laag inkomen mee kunnen doen in de Venlose samenleving. “Deze gebruiksvriendelijke pas levert op dat punt een belangrijke bijdrage,” stelt wethouder Alexander Vervoort (Sociale Zaken, Werkgelegenheid & Sport). “Ik ben blij dat we op deze manier veel mensen tegemoet kunnen komen.”

De Stadspas vervangt de Geld Terug Regeling. Ook het mantelzorgcompliment is in Venlo inmiddels via deze pas georganiseerd. Mantelzorgers kunnen het tegoed van € 75,- vrij besteden bij de aangesloten Venlose bedrijven. Het aantal regelingen op de pas kan in de toekomst nog verder worden uitgebreid, zodat deze steeds minder stigmatiserend wordt.

Het grote voordeel van de nieuwe pas is dat gebruikers geen geld meer hoeven voor te schieten. Dat leidde bij minima vaak tot problemen. Ook het achteraf declareren van gemaakte kosten is met de Stadspas niet meer aan de orde. Dit betekent achter de schermen veel minder administratieve handelingen, waardoor de hoge uitvoeringskosten tot het verleden behoren. 

Er zijn inmiddels ruim 800 passen aangevraagd. En ook het aantal deelnemende organisaties is nog steeds groeiende. Inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kunnen digitaal een aanvraag doen via www.venlo.nl/stadspas-venlo. Ook mantelzorgers kunnen de pas aanvragen om aanspraak te kunnen maken op het mantelzorgcompliment. Kinderen van minima (onder de 18 jaar) ontvangen een aparte pas. Voor sport en culturele activiteiten kunnen zij gebruik blijven maken van de bestaande jeugdfondsen. Op www.stadspasvenlo.nl kunt u hier meer over lezen.