24 december 2019

Zwerfafval opruimen; “We zien écht dat het zwerfafval in de Klingerberg minder wordt"

De gemeente Venlo wil een schone gemeente zijn, zonder zwerfafval. Daarom stimuleren we onze inwoners om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonhouden van de wijken en dorpen. Dit jaar zetten we elke maand vrijwilligers die onze gemeente schoon houden in het zonnetje. Deze keer Piërre Saris en Henk Bouts, leden van de groep BISK, Bewoners Initiatief Schoon Klingerberg.    


Zwerfafval opruimen; “We zien écht dat het zwerfafval in de Klingerberg minder wordt"

Naam: Piërre Saris en Henk Bouts 
Leeftijd: 68 jaar 
Buurt: Klingerberg   


Waarom ruimen jullie zwerfafval op?  
Beide heren vinden het belangrijk om in een schone wijk te wonen en daardoor hun omgeving leefbaar te houden. Piërre vult aan: "Ik stoor mij aan rommel. Ik ben begonnen met het opruimen van zwerfafval in mijn eigen straat. Zodoende ben ik met iemand in contact gekomen die er hetzelfde over dacht. In 2015 hebben we BISK opgericht."   

Hoe lang doen jullie dit al?  
Henk: "Ik ruim sinds mijn pensionering twee keer per week zwerfafval op. Dat is nu dus nu ongeveer 3 jaar. Daarvoor ruimde ik incidenteel de rotzooi in mijn directe omgeving op."   
Piërre is inmiddels al 5 jaar actief met het opruimen van zwerfafval.   


Hoeveel tijd besteden jullie er gemiddeld per maand aan? 
Piërre: "Ik ben elke week actief met het opruimen van de rommel die anderen achter laten. Gemiddeld besteed ik er zo'n 2 tot 2,5 uur per week aan. Voor Henk is de tijdsinvestering in Klingerberg vergelijkbaar. "Ik haal daarnaast ook nog zwerfafval op in Boekend. Dat doe ik samen met mensen met een beperking. Dus alles bij elkaar kost het me ongeveer 15 tot 20 uur per maand." 

Doen jullie dit alleen of met anderen?  
Henk en Piërre: "In de Klingerberg hebben we een leuke groep van zeven personen, we noemen ons BISK, de afkorting voor Bewoners Initiatief Schoon Klingerberg. Eerst gaan we natuurlijk actief aan de slag in de wijk. Na afloop drinken we gezellig koffie bij wijkgebouw de Egelantier. Daar bespreken we alle 'wereldproblemen' en nemen we vooral de verrichtingen van VVV onder de loep."   

Moeten jullie er andere dingen voor laten?  
Henk vol overtuiging: "Nee dat hoeft niet, ik zie het ook als een nuttige tijdsbesteding in de buitenlucht."   
Ook Piërre hoeft er eigenlijk niets voor te laten: "Ik zie het als een gezellig iets. Je loopt met twee personen een route en we hebben het dan gezellig, we praten over van alles. Ook zien we veel van wat er zich in de wijk afspeelt. Als er rommel ligt ruimen wij het op en als het te groot of te veel is geven we het door aan de gemeente. Dan komen zij het weghalen." 

Wat is jullie meest bijzondere vondst?  
Henk en Piërre komen van alles tegen op hun route door de Klingerberg. Vooral veel blikjes, maar ook condooms en maandverband. Dan schiet Henk iets te binnen: "Mijn meest opvallende vondst was wel een grote lachgas cilinder van 50 liter."   
Piërre vult aan: "Wat mij is bijgebleven is een portemonnee met 5 euro. Van dat geld hebben we koekjes gekocht voor bij de koffie. Daar houden we wel van, een lekker koekje bij de koffie. Iemand uit de groep verzamelt alle lege flessen die we vinden en levert die in voor het statiegeld. Daarmee kopen we dan weer koekjes." Henk: "Ja, we vinden zoveel flessen dat we bijna elke week wel koekjes bij de koffie hebben." 

Kunnen jullie nog hulp gebruiken?  
Henk en Piërre in koor: "Dat kunnen we zeker!" Piërre: We zoeken altijd nog vrijwilligers die ons willen helpen met het schoonhouden van de Klingerberg. We zien écht dat het zwerfafval minder wordt, doordat wij het elke week opruimen."   
Henk: "Elke maandagochtend zijn we actief in de Klingerberg en alle hulp is welkom!"