18 december 2019

DeeldeZon Venlo beste lokale initiatief bij Autodeel Awards

Bij de uitreiking van de Autodeel Award 2019 heeft DeeldeZon een landelijke prijs gewonnen. DeeldeZon in Venlo won een Autodeel Award voor het beste lokale initiatief, als mooi voorbeeld van autodelen.

DeeldeZon Venlo beste lokale initiatief bij Autodeel Awards

Foto: Paul van de Kandelaar, wethouder Marij Pollux en minister Stientje van Veldhoven. (fotograaf: Bep van Pelt)

In dit project worden in verschillende wijken elektrische deelauto’s geplaatst die rijden op duurzame en lokaal opgewekte stroom van zonnedaken op scholen, sporthallen en gebouwen van de gemeente. Door slimme laadpalen kan de energie ook weer uit de deelauto worden gehaald wanneer er veel vraag is naar elektriciteit.

Wethouder Marij Pollux van o.a. Duurzaamheid is blij met de aandacht voor DeeldeZon: ‘Het delen van auto’s biedt meer kansen dan enkel mobiliteit. Deze nieuwe mobiliteit biedt enorme kansen in de energietransitie, denk aan een wijkaccu of het transporteren van energie. De ambitie is om iedere wijk of dorp in Venlo te voorzien van deelauto’s. Daardoor maken we mobiliteit toegankelijker voor alle inwoners van Venlo.’

Gemeente Den Haag
De gemeente Den Haag heeft de landelijke Autodeel Award 2019 gewonnen. Gemeente Den Haag liet het afgelopen jaar het beste beleid en de meeste versnelling in autodelen zien.

De Autodeel Award wordt dit jaar voor het vierde jaar georganiseerd en toegekend door Natuur & Milieu in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur & Milieu. ‘Met de award vragen we aandacht voor autodelen door goede voorbeelden in het zonnetje te zetten. Het begrip autodelen wint aan bekendheid, maar wordt nog onvoldoende omarmd als hét alternatief voor het bezit van een eigen auto’, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu. Criteria waar voor de award naar gekeken wordt, zijn onder meer informatievoorziening over autodelen, parkeerbeleid en ondersteuning van pilots.

De prijzen zijn vanmiddag uitgereikt tijden het bijtekenmoment voor nieuwe gemeentes en regionale overheden bij de green deal autodelen II. Hierbij sluiten steeds meer partijen zich aan om het aantal deelauto’s in Nederland te vergroten.