25 november 2019

Orange the World: aandacht voor geweld tegen vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven met fysiek of seksueel geweld te maken. In sommige landen is dit zelfs 70%. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem.

Orange the World: aandacht voor geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot genitale verminking en van verkrachting tot moord. Uit Europees onderzoek blijkt dat in Nederland 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt. Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex-) partner en meer dan driekwart van de meisjes en vrouwen maakt seksuele intimidatie mee. Met de wereldwijde campagne “Orange the World” wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

Orange the World
“Orange the World” is een wereldwijde campagne die start op 25 november: de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De campagne duurt tot 10 december. Gedurende deze periode worden evenementen georganiseerd die in het teken staan van de kleur oranje. Oranje staat in deze campagne voor de dagenraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen meisjes en vrouwen.

Venlo kleurt oranje
Sinds een aantal jaren is het uitlichten van gebouwen en objecten onderdeel van “Orange the World”. Zo werden bijvoorbeeld de Empire State Building en de piramides en sfinx bij Caïro al ooit oranje uitgelicht. In de provincie Limburg worden dit jaar alle politiebureaus, gebouwen van de GGD en locaties van de Hogeschool Zuyd en de Universiteit Maastricht oranje aangelicht. Ook de gemeente Venlo doet mee. We zetten D’n Haan, de Krijger en de Tango in het oranje licht.