21 november 2019

Hang nestkastjes op tegen eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen veroorzaken jaarlijks overlast door hun brandharen. Uitroeiing van de eikenprocessierups is onmogelijk en daarom is het beleid van de gemeente Venlo erop gericht om de overlast beperkt te houden.


Hang nestkastjes op tegen eikenprocessierupsen

Dat doen we door het bestrijden van de rupsen op gemeentelijke gronden waar veel mensen samen komen en door het verstrekken van informatie. Het verminderen van de overlast kunnen we niet alleen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheden, bewoners en andere grondeigenaren.  

Stimuleren van natuurlijke vijanden 
Uit proeven blijkt dat het stimuleren van natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen op termijn waarschijnlijk ook bijdraagt aan het verminderen van de hoeveelheid eikenprocessierupsen. Bij natuurlijke vijanden moet gedacht worden aan andere insecten zoals gaasvliegen, lieveheersbeestjes en wantsen. Maar ook aan vleermuizen en vogels zoals koolmezen, vinken en spreeuwen eten de eitjes, de rupsen of de vlinders. De gemeente Venlo zal het komende jaar maatregelen nemen om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Dat zal gebeuren door het stimuleren van meer bloemen en door het ophangen van nestkastjes.   

Wat kunt u doen? 
* Heeft u al een nestkastje in uw tuin? Maak het dan schoon zodat het opnieuw gebruikt kan worden. 
* Heeft u nog geen nestkastje? Misschien kan de Sint of de Kerstman er een brengen?   
* Heeft u een nestkastje ergens liggen, maar gebruikt u deze niet? Verkoop hem of geef hem weg. 
* Lok vogels in de winter met wat voer en water. Zo zullen ze in de winter de kast misschien al gebruiken als slaapplek.   
* Zaai bloemen of plant inheemse struiken om insecten en vogels meer ruimte te geven.  

Meer tips voor het goed ophangen van nestkasten zijn te vinden op de website van de Vogelbescherming.