02 november 2019

Jocushaan, een cadeau met aanzien

In het najaar van 2018 heeft Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus de stad verblijd met een tweetal cadeaus in het kader van hun 16x11 -jarig jubileum. 

Jocushaan, een cadeau met aanzien

Foto: gemaakt door Leon Vrijdag

Op 15 december 2018 is “De Vreedzame Krijger”  teruggeplaatst op de Kop van de Weerd. Daarnaast is ook een nieuw kunstwerk “De Haan”  geschonken. Op 9 november aanstaande krijgt “De Haan” een prominente plek op locatie de Keulsepoort.  Beide kunstwerken zijn gemaakt door Rik van Rijswick.

Kunstwerk “De Haan”
“De Haan” bestaat uit een hoge slanke scepter met een haan als pronkend sieraad op de top. De haan staat symbool voor de Venlose vastelaovend en is het beeldmerk van de oudste carnavalsvereniging van Nederland. Hij ‘kijkt’ naar de entree van het NS Station en heet als het ware de bezoekers van de “Stad van lol en plezier” van harte welkom.

Het kunstwerk is gemaakt van restproducten uit de Venlose maakindustrie, die de Venlose vastelaovend -waar de stad zo trots op is- ondersteunen en dragen. Het kunstwerk staat daarmee ook voor belangrijke kernwaarden van de gemeente Venlo: duurzaamheid en Cradle to Cradle.

Inrichting van de Keulsepoort

Het kunstwerk “De Haan” zal passen  in een nieuw plan voor de herinrichting van de openbare ruimte ter plekke. Dit plan is begin 2020 gereed. De verdere uitvoering van die nieuwe inrichting van de Keulsepoort volgt in de tweede helft van 2020 en wordt afgestemd met ontwikkelingen in de omgeving zoals o.a. de aanstaande verbouwing van het voormalige postkantoor tot nieuw Museum van Bommel van Dam. “De Haan” is dus te beschouwen als het ‘haantje de voorste” van de vernieuwing van de openbare ruimte bij de Keulsepoort.