19 september 2019

Zwerfafval opruimen; “ik wil iets betekenen voor de mensen in mijn buurt”|

De gemeente Venlo wil een schone gemeente zijn, zonder zwerfafval. Daarom stimuleren we onze inwoners om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonhouden van de wijken en dorpen. Dit jaar zetten we elke maand één van vrijwilligers die onze gemeente schoon houden in het zonnetje. Deze keer Jac Leenen die zwerfafval opruimt in Tegelen.

Zwerfafval opruimen; “ik wil iets betekenen voor de mensen in mijn buurt”|

Naam: Jac Leenen
Leeftijd: 63
Buurt: Tegelen

Waarom ruimt u zwerfafval op?
Ik wil zelf in een schone wijk leven. Tegelijkertijd wil ik ook iets kunnen betekenen voor de mensen die bij mij  in de buurt wonen.  Ik krijg veel leuke reacties van mensen als ik op straat loop. Iemand vroeg me of ik soms een taakstraf had. Ik zei: ‘nee hoor er zijn ook nog mensen die dat vrijwillig doen, is het niets voor jou’.  Er was ook een keer een wat oudere mevrouw die me wilde betalen voor het werk dat ik doe. Ze vond het zo fijn dat ik het afval opruimde. Maar dat heb ik natuurlijk geweigerd, dat is niet nodig. 

Hoe lang doet u dit al?
In mijn eigen straat ruim ik nu een jaar of drie het zwerfafval op. Dat beviel me wel. In april heb ik me bij de gemeente aangemeld om meer te gaan doen. Sinds die tijd hou ik een veel groter stuk bij, namelijk de industriestraat, raadhuislaan, rondom oude gemeentehuis, parkeerplaats AH en Jan Linders, achterkant en voorkant station parkeerplaatsen, parallelweg, stationsstraat, kruisstraat, rietstraat, betouwstraat, breukenhof, de breuken, gashuisstraat en de parkeerplaatsen bij Giessen metaalgieterij.
Ik wil ook wel even zeggen dat Fred Peeters van de gemeente elke maandag bij mij thuis het verzamelde afval komt ophalen. Dat is echt keurig geregeld.

Hoeveel tijd besteedt u er gemiddeld per maand aan?
Ik ben er elke week 4,5 uur zoet mee. Elke maandagmiddag ga ik naar buiten en ruim zo’n 2,5 uur op. Op woensdagmiddag doe ik dan de rest van de straten in ongeveer 2 uur tijd.

Doet u dit alleen of met anderen?
Ik doe mijn wijk alleen. Dat doe ik eerlijk gezegd ook het liefst. Dan kan ik in mijn eigen tempo lopen en opruimen. Ik loop lekker vlot door, en als ik alleen loop hoef ik me niet op een ander te richten. 

Moet u er andere dingen voor laten?
Nee hoor. Ik werk nog 37 uur per week als postbode en ik ben nog zo’n  8 uur mantelzorger voor mijn moeder. Ik ben een echt buitenmens, dan is het niet erg om nog een paar uur per week buiten zwerfafval op te ruimen. 

Wat is uw meest bijzondere vondst?
Ik heb een keer op de Raadhuislaan twee gestolen bankpasjes gevonden tussen de struiken. Die waren toevallig ook nog van een oud-collega van mij. Ik heb contact opgenomen met die persoon, en inderdaad, ze waren bij de Hema uit zijn tas gestolen.
En een paar weken geleden had ik een tientje aan mijn grijpstok hangen. Dat gooien mensen normaal niet weg. En je zult begrijpen, dat heb ik niet in de afvalzak gedaan. Daar heb ik me er eentje van gedronken.

Kunt u nog hulp gebruiken?
Mijn eigen wijk red ik prima zo. Maar er zijn wel wijken in Tegelen waarvan ik denk dat het goed zou zijn als daar ook een vrijwilliger aan de slag zou gaan. Ik wil dat bij de wijkraad in de vergadering brengen. Bekijken of we nog wat mensen kunnen mobiliseren om ook zwerfafval op te gaan ruimen.
Zo dat we samen Tegelen schoon kunnen houden.