30 augustus 2019

Herinrichting Lage Loswal Q4 bijna van start

De Lage Loswal in Q4 krijgt een nieuwe bestemming. In september starten de werkzaamheden om het parkeerterrein om te toveren tot een plek waar mensen kunnen recreëren en ontspannen.

Herinrichting Lage Loswal Q4 bijna van start

Veiligheid rondom de Maas, een aaneengesloten riviernatuur en versterking van toerisme en recreatie in de stad en aan de Maas zijn uitgangspunt geweest voor de herontwikkeling van de Lage Loswal. Deze herinrichting hangt samen met de herontwikkeling van de wijk Q4. Een van de doelen van de hele ontwikkeling van Q4 is een verbetering van de openbare ruimte.

Wat komt er op de oude parkeerplaats
De wandelroute van het centrum naar de Maas wordt verbeterd en er komt een wandelverbinding tussen de wijk Q4 en de drijvende steiger naar de haven aan de Maasboulevard.
Verder krijgt het watertoerisme via de Maas een nieuwe impuls door de aanleg van een goede aanmeerplek voor bijvoorbeeld riviercruises, een fietsveer of de Maashopper. Er komt meer groen op de kades, waarmee de natuur een stukje verder de stad in wordt getrokken.
Door het restaureren van de oude stadsmuur en het terugbrengen van de oude bestrating wordt het verleden weer zichtbaar gemaakt.
Het gebied wordt zo ingericht dat het multifunctioneel is en gebruikt kan worden voor  activiteiten die passen bij deze bijzondere plek aan het water. Ook aan onze jongste inwoners is gedacht: er komt een mooie waterspeelplek, waar op een leuke en leerzame manier met water gespeeld kan worden.

Werkzaamheden
In de eerste week van september start de aannemer met de werkzaamheden. Daarom is parkeren niet meer mogelijk vanaf de avond van 31 augustus. Naar verwachting duren de werkzaamheden zo’n 4 maanden. Uiteraard is dit afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij strenge vorst of hoog water kan er niet gewerkt worden.
Komend voorjaar start ook de restauratie van de oude stadsmuur. De restauratie duurt ongeveer 5 maanden. Al met al zal de Lage Loswal in het najaar van 2020 gereed zijn.

Parkeren
De parkeerplekken op de Lage Loswal verdwijnen helemaal. Aan de Maaskade, naast Grenswerk, zijn tijdelijke parkeerplaatsen gerealiseerd. Deze blijven beschikbaar totdat de parkeergarage Blok van Gendt klaar is.

De herontwikkeling van de Lage Loswal wordt mede gefinancierd door Provincie Limburg.

Voor meer informatie over Q4, kijk op www.q4.nl