20 augustus 2019

Honden uitlaten in de gemeente Venlo

In de gemeente Venlo wonen ruim 8.000 honden. Op veel plekken in de gemeente zijn voorzieningen voor het uitlaten van die honden, zoals hondenpaden waar de honden kunnen poepen en uitrenplaatsen waar ze los mogen rennen en spelen. Uiteraard gelden er ook regels, voor het opruimen van hondenpoep en het aanlijnen.

Honden uitlaten in de gemeente Venlo

Deze voorzieningen en regels zijn er om overlast door hondenpoep en loslopende honden te voorkomen.

Hondenpaden
Hondenpaden zijn grasstroken waar honden aangelijnd mogen worden uitgelaten en waar zij hun behoefte kunnen doen. Langs de grasstrook ligt een wandelpad voor het baasje. Op deze grasstrook hoeft de hondenpoep niet opgeruimd te worden. De hondenpaden worden regelmatig door de gemeente gereinigd.
In het buitengebied zijn geen hondenpaden, daar kan een hond overal uitgelaten worden waar geen verbod geldt en waar het niet voor overlast zorgt.  

Hondenuitrenplaatsen
Binnen de bebouwde kom moeten honden altijd aangelijnd zijn. Deze regel is er om gevaarlijke situaties te voorkomen, bijvoorbeeld bij spelende kinderen of in het verkeer. Om honden de gelegenheid te geven lekker te rennen en spelen, zijn er op veel plekken binnen de bebouwde kom hondenuitrenplaatsen aangelegd. Een uitrenplaats is meestal omheind en duidelijk aangegeven met bordjes. Een hond mag hier in principe niet poepen, gebeurt dat toch dan moet dit opgeruimd worden.  

Losloopgebied
Naast de uitrenplaatsen zijn er ook nog twee grote losloopgebieden. Dit zijn niet omheinde gebieden waar honden los mogen lopen mits ze anderen niet hinderen. De poep mag in deze gebieden blijven liggen. Net als in het buitengebied wordt de poep hier niet opgeruimd.

Benieuwd waar er in uw buurt een hondenpad, uitrenplaats of losloopgebied is, kijk dan op onze website.

Regels
In Venlo geldt er een aantal regels voor het uitlaten van honden:
- Binnen de bebouwde kom hoort de hond aan de lijn.
- Het is verboden om met honden op speelplekken van kinderen te komen.
- In de openbare ruimte moet u de poep van uw hond direct opruimen. Alleen op aangewezen hondenpaden en losloopgebieden mag de hondenpoep blijven liggen.
- Zakjes met hondenpoep gooit u in uw eigen container of in een openbare afvalbak

Als u zich niet aan deze regels houdt, riskeert u een boete:
- Niet aanlijnen hond: 95 euro
- Hond op speelplek: 140 euro
- Niet opruimen hondenpoep: 140 euro
- Het verkeerd weggooien van zakjes met hondenpoep: 140 euro