31 juli 2019

Nieuwe wet: Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding

De wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ gaat in op 1 augustus 2019. Vanaf dat moment mag in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen geen gezichtsbedekkende kleding meer worden gedragen. Waaronder ook het stadskantoor en het Werkplein van de gemeente Venlo.

Nieuwe wet: Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding

Het bevorderen van goede communicatie staat namelijk voorop. In bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen, omdat onderlinge communicatie belangrijk is voor dienstverlening of de sociale veiligheid.

Om welke gezichtsbedekking gaat het?
Het verbod geldt op alle vormen van kleding waarin het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt is dat alleen de ogen onbedekt zijn, of waarbij het gezicht onherkenbaar is gemaakt. Dit is het geval bij het dragen van een gezichtssluier, bivakmuts, boerka of een integraal-helm.

Het verbod geldt niet voor kleding die noodzakelijk is voor lichamelijke bescherming in verband met de gezondheid of veiligheid. Ook is het verbod niet van toepassing op kleding die noodzakelijk is voor de uitvoering van een beroep of sport, of passend bij deelname aan feestelijke of culturele activiteiten.

De politie en het Openbaar Ministerie handhaaft het verbod en op een overtreding staat een strafrechtelijke boete.