11 juli 2019

Extra inzet in bestrijding eikenprocessierups

Door het warme voorjaar zijn de eikenprocessierupsen dit jaar met extra veel. De gemeente heeft vroeg in het voorjaar de eikenbomen beoordeeld op de aanwezigheid van de rups en vervolgens bestreden door een biologisch middel in de eikenbomen te spuiten.

Extra inzet in bestrijding eikenprocessierups

Locaties die in het voorjaar bestreden zijn, worden op dit moment met meerdere ploegen nogmaals bestreden. De aanwezige nesten van de eikenprocessierupsen worden weggebrand.

Hotspots
Op locaties waar veel mensen samenkomen, de zogenoemde “hotspots”, vindt extra inzet op de bestrijding van de eikenprocessierups plaats. Voorbeelden van hotspots zijn scholen, speeltuinen en sportverenigingen. Het is niet meer nodig andere locaties dan hotspots bij ons te melden. De gemeente heeft de locaties van de overlast gevende eikenbomen in beeld.

Klachten door brandharen
Er zijn vooral risico’s voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen uit lege nesten (juli-september). Er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen.

De brandharen, ± 700.000 per rups, dringen met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking van de huid. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. Niet alleen mensen hebben last van de processierups, ook huisdieren kunnen klachten hebben.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.