24 juni 2019

Zwerfafval opruimen; “Het is elke week verrassend hoeveel er weer ligt”

De gemeente Venlo wil een schone gemeente zijn, zonder zwerfafval. Daarom stimuleren we onze inwoners om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonhouden van de wijken en dorpen. Dit jaar zetten we elke maand één van vrijwilligers die onze gemeente schoon houden in het zonnetje. Deze keer een duo; Joep Gielen en Frans Donders die namens voetbalclub HBSV zwerfafval opruimen in Hout-Blerick. 

Zwerfafval opruimen; “Het is elke week verrassend hoeveel er weer ligt”

Namen:  Joep Gielen en Frans Donders
Leeftijd: Joep 68 jaar en Frans 69 jaar
Stadsdeel: Hout-Blerick

Waarom ruimen jullie zwerfafval op?
“Enkele jaren geleden is Hout Blerick door de gemeente benaderd om zelf het zwerfafval te gaan opruimen. Hiervoor werd het dorp in wijken verdeeld. Iedere wijk of buurt zorgt dan in hun eigen gebied voor het opruimen van het zwerfafval. Zodoende werd ook sportvereniging HBSV gevraagd dit te gaan doen. En zo komt het dat wij regelmatig alle straten  rondom het sportcomplex Schansheide schoonmaken. Maar we doen het ook, omdat we het simpelweg geen mooi gezicht vinden als de berm vol ligt met blikjes, zakken en andere rommel.”

Hoe lang doen jullie dit al?
“Wij doen dit nu ongeveer drie jaar. We ergeren ons er steeds weer aan hoeveel troep er weg gegooid wordt. Het is onvoorstelbaar. Mensen gooien het uit hun auto, maar ook fietsers en wandelaars gooien van alles en nog wat weg.”  

Hoeveel tijd besteden jullie er gemiddeld per maand aan?
“Dat weten we niet precies. Iedere maandagochtend hebben we klusdag bij HBSV.  Dan ruimen we meteen op en rond de parkeerplaats al het vuil op. En één keer per maand doen wij de grote ronde. Dan starten we om 8.30 uur en meestal zijn we dan tegen 12.00 uur klaar. Slechts onderbroken door een gezellige koffie pauze.
In de zomer ligt er beduidend meer afval en moeten we soms zelfs een keer terug om de containers leeg te maken. Onze oogst bestaat vooral uit veel glaswerk, plastic (flesjes) en een zak vol met lege blikjes.”

Doen jullie dit alleen of met anderen?
“Wij doen deze ronde meestal samen. Het gaat om een vast gebied dat aan de sportvereniging HBSV is toebedeeld. Wel heeft een van ons ook nog een eigen kleinere wijk.”

Moeten jullie er andere dingen voor laten?
“Ja. Want in de tijd waarin we afval van anderen op lopen te rapen, kunnen wij geen klussen of onderhoud doen op het HBSV complex.  Gelukkig is het wel zo dat wij pensionado's zijn en weten we dat wel te compenseren.”

Wat is jullie meest bijzondere vondst?
“Het is iedere keer verrassend dat er weer zoveel ligt, maar echt iets bijzonders hebben wij nog niet gevonden. Het is wel altijd vervelend als de berm gemaaid is. Dan zijn blikjes en ander afval versnipperd, het kost dan wat meer tijd om op te ruimen.”

Kunnen jullie nog hulp gebruiken?
“Binnen onze groep van maandagmorgen klussers hebben we altijd voldoende back-up als een van ons een keertje niet kan. Wij weten niet hoe dit bij andere vrijwilligers in het dorp is. Misschien dat zij wel nog hulp kunnen gebruiken.”