13 juni 2019

Gemeente ruimt weesfietsen op

Het centrum van Venlo en de diverse stations in onze gemeente zijn prima per fiets bereikbaar. Het is dan ook zaak dat u uw fiets goed kunt stallen en dat ze niet overvol zijn.

Gemeente ruimt weesfietsen op

3x per jaar voert de gemeente een actie uit om alle zogenaamde weesfietsen op te ruimen. Hiermee bedoelen we de fietsen die zijn achtergelaten. Dit zien we vaak bij stations en in de binnenstad. Door die weesfietsen is er al snel ruimtegebrek in de toch al drukke fietsenstalling. En dat is hinderlijk. Daarom ruimt de gemeente de fietsen drie keer per jaar op. Dit doen we met een grote actie op de plekken waar de fietsen voor de meeste overlast zorgen. Namelijk op het station in Venlo, de binnenstad van Venlo en op de stations in Blerick en Tegelen.

Net voor carnaval vindt er een actie plaats. Dit is hard nodig om bij het station in Venlo en de binnenstad ruimte te maken voor De Boètegewoeëne Boètezitting  en alle andere vastelaovendsactiviteiten. Ook vlak voor de zomervakantie en in december is er een opruimactie.

Hoe werkt de opruimactie?
De gemeente haalt de fietsen niet zomaar weg. We bekijken eerst welke fietsen ook echt weesfietsen zijn. De handhavers, ook wel BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) genoemd, hebben best goed in de gaten welke fietsen al langere tijd in de stalling staan.
De actie begint altijd met het labelen van die fietsen. Elke fiets die al langer staat krijgt een oranje label met informatie over de actie aan het stuur. Vier weken later gaan de handhavers opnieuw labelen. Deze keer krijgen de fietsen waar het oranje label nog aanhangt een rood label. Op dit label staat uitgelegd dat als de fiets er 48 uur later nog steeds staat, de gemeente de fiets opruimt.

Twee dagen later verzamelen de handhavers alle fietsen waar het rode label nog aanhangt. Fietsenmaker Ben haalt de fietsen vervolgens op.

De fietsen blijven 13 weken in bewaring bij Fietsenmaker Ben. Hij gaat bij de politie na of er misschien gestolen exemplaren tussen zitten. Als zich in die 13 weken niemand meldt voor zijn of haar fiets, dan zijn ze voor Fietsenmaker Ben. Hij bekijkt per fiets wat hij er mee kan doen. De kleinste fietsen knapt Ben op waarna hij ze schenkt aan Kidzbase. Sommige fietsen knapt hij op om ze weer te verkopen. Anderen haalt hij uit elkaar voor de bruikbare onderdelen. Wat er daarna nog overblijft gaat naar een ijzeropkoper.

Fiets foetsie?
Wat nu als uw fiets, na bijvoorbeeld een vakantie of ziekte, ineens verdwenen is? Dan kunt u naar de gemeente bellen. Als u een duidelijke beschrijving van uw fiets kunt geven én de sleutel van het slot heeft, kunt u tegen betaling van €20,- de fiets ophalen bij Fietsenmaker Ben. Die € 20,- betaalt u om de kosten te vergoeden die de gemeente heeft moeten maken om uw fiets op te ruimen.  

Gestolen fietsen
Mocht nu blijken dat het toch niet uw fiets is bij Fietsenmaker Ben, dan krijgt u uiteraard uw € 20,- terug. Dan is uw fiets dus niet door de gemeente opgeruimd, maar waarschijnlijk gestolen. Per jaar worden er in Venlo meer dan 1200 fietsen gestolen. Dat is veel. Op https://www.venlo.nl/fiets-weg geven we tips om diefstal te voorkomen en tips om te voorkomen dat u per ongeluk een gestolen fiets koopt. Ook vindt u hier de regels die er zijn in onze gemeente om ervoor te zorgen dat de fietsenstallingen toegankelijk blijven voor iedereen.