29 mei 2019

Venlo introduceert de StadspasVenlo

De gemeente wil bevorderen dat ook minima meedoen in de Venlose samenleving. Met de nieuwe StadspasVenlo kunnen zij op een simpele en laagdrempelige manier deelnemen aan sport, cultuur en maatschappelijke activiteiten. De pas vervangt de Geld Terug Regeling en wordt per 1 januari 2020 geïntroduceerd. Het aantal regelingen op de pas kan in de toekomst verder worden uitgebreid.

Venlo introduceert de StadspasVenlo

Ook het mantelzorgcompliment wordt straks via de StadspasVenlo georganiseerd. Voor 2019 geldt dat mantelzorgers zich op de oude wijze bij het Steunpunt Mantelzorg kunnen aanmelden. Uitgifte van de passen gebeurt vanaf begin september via I&A-punten in de wijk. Voor mantelzorgers worden de vouchers vervangen door een tegoed op de pas ter waarde van €75,-.

De pas bevat voor minima een tegoed van €100,- dat verzilverd kan worden bij de aangesloten organisaties en verenigingen. Het grote voordeel van de nieuwe pas is dat gebruikers geen geld meer hoeven voor te schieten. Dat leidde bij minima vaak tot  problemen. Ook het achteraf declareren van gemaakte kosten is met de StadspasVenlo niet meer aan de orde. Dit betekent achter de schermen veel minder administratieve handelingen, waardoor de hoge uitvoeringskosten tot het verleden behoren.

Wethouder Alexander Vervoort (Sociale Zaken, Werkgelegenheid & Sport) is blij met de nieuwe StadspasVenlo: “Omdat de pas meerdere regelingen gaat combineren, is deze minder stigmatiserend. Daarnaast is de pas veel gebruiksvriendelijker. We hopen dan ook dat deze pas voor veel minima en mantelzorgers in Venlo een welkom steuntje in de rug is.”

Inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen, hoeven enkel een aanvraagformulier voor de StadspasVenlo in te vullen. Kinderen van minima (onder de 18 jaar) ontvangen een aparte pas. Voor sport en culturele activiteiten kunnen zij gebruik blijven maken van de bestaande jeugdfondsen.

Alleen ondernemers en verenigingen uit Venlo nemen deel aan de pas. Op die manier wordt het tegoed op de pas ook alleen in Venlo besteed. Voor ondernemers die maatschappelijke activiteiten organiseren kan deelname aan de StadspasVenlo een vergroting van hun klantenbestand betekenen. Deelname voor ondernemers en verenigingen is gratis. Bij welke aanbieders men precies terecht kan, wordt later dit jaar via een aparte website bekendgemaakt.