17 mei 2019

Zwerfafval opruimen; dit zou ik de hele dag wel kunnen doen

De gemeente Venlo wil een schone gemeente zijn, zonder zwerfafval. Daarom stimuleren we onze inwoners om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonhouden van de wijken en dorpen. Dit jaar zetten we elke maand één van vrijwilligers die onze gemeente schoon houden in het zonnetje. Deze keer Lotte Engelmann die zwerfafval opruimt in Venlo-Zuid. 

Zwerfafval opruimen; dit zou ik de hele dag wel kunnen doen

Naam: Lotte Engelmann
Leeftijd: 75
Buurt: Venlo-Zuid

Waarom ruimt u zwerfafval op?
“Ik vind het verschrikkelijk om zwerfafval op straat te zien liggen, daar stoor ik mij heel erg aan. Ik wandel veel en zie dan op zoveel plekken rotzooi liggen; blikjes, snoeppapiertjes, noem maar op. Eigenlijk neem ik altijd als ik de deur uit ga om te wandelen een plastic zak mee om rommel op te rapen. Gisteren nog heb ik beneden bij de flat waar ik woon naast het hekwerk opgeruimd. Daar lag weer zoveel rommel. Toen ik klaar was had ik een ‘knuppel-dikke-volle’ zak. Als ik dan vanuit mijn woning naar beneden kijk, ziet het er mooi uit. Dan ben ik tevreden. Het moet er toch netjes uit zien.”

Hoe lang doet u dit al?
“Dat weet ik niet precies, al heel wat jaren. Het zit in mij om het zo maar te zeggen. Als ik rommel zie, dan raap ik het op. Mijn dochter zegt soms, als ze met mij naar de winkel gaat, ‘mam je gaat hier nu niets oprapen he."

Hoeveel tijd besteedt u er gemiddeld per maand aan?
“Dat wisselt, als ik zin heb om te gaan wandelen neem ik meestal een zak mee waarin ik de rommel kan doen. Ik heb geen vaste plek waar ik opruim. Ik loop op zoveel plekken. Ook bij de Vierpaardjes en het Station ligt altijd veel zwerfafval.”

Doet u dit alleen of met anderen?
“Jammer genoeg loop ik alleen. Ik zou heel graag met iemand anders willen lopen. Dat zou gezellig zijn, dan kun je een praatje maken. In de buurt heb ik met een vriendelijke man en vrouw afgesproken dat ik daar mijn volle zak kan neerzetten. Zij gooien die dan voor me weg.”

Moet u er andere dingen voor laten?
“Nee. Ik ga veel lopen, dan ruim ik meteen zwerfafval op. Dat zou toch iedereen kunnen doen? Gewoon een zak meenemen, dan hoef je ook niet je snoeppapiertjes en rommel op straat te gooien. Ik ga ook elke week naar de Zuidpilaar, daar help ik. En op de Ericaweg ga ik elke week knutselen of iets anders gezelligs doen. Vaak ga ik er daarna nog even op uit met een vuilniszak.”

Wat is uw meest bijzondere vondst?
“Gisteren vond ik een pamper op straat. Dat doe je toch thuis weg? Dat gooi je toch niet op straat? Maar hele speciale dingen schieten me niet meteen te binnen. Er ligt gewoon zoveel rommel. De plastic doppen van flessen hou ik altijd apart. Die spaar ik voor de blindengeleidehonden. Daarvoor krijgt KNGF Geleidehonden een vergoeding.
Jammer genoeg vind je geen geld, dat gooien mensen blijkbaar niet op straat. De rest wel.”

Kunt u nog hulp gebruiken?
“Venlo schoon maken, dat zou ik de hele dag wel kunnen doen. Maar er ligt zo onvoorstelbaar veel rommel overal. Ik zou graag met een of twee anderen samen opruimen. Dat zou leuker zijn. Dus als iemand regelmatig samen met mij wil opruimen dan hoor ik dat graag. ”