01 mei 2019

Eén tegen eenzaamheid in Venlo

Volgens cijfers van de GGD monitor in 2018 liggen vier van de vijf eenzaamste Limburgse Wijken in Venlo. Ongeveer 40% van de volwassenen in onze gemeente voelt zich eenzaam. Een belangrijk signaal om eenzaamheid aan te pakken in Venlo.

Eén tegen eenzaamheid in Venlo

In Venlo hebben vijf organisaties zich verenigd in de lokale coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid’. Deze organisaties zijn het Seniorenplatform, Humanitas, Resto van Harte, het Informeel Zorg Overleg en gemeente Venlo. Naast deze vijf hebben nog twaalf partners de intentieverklaring ondertekend en ondersteunen de aanpak van eenzaamheid in Venlo.

Gezamenlijke aanpak
Het doel van deze gezamenlijke aanpak is dat mensen meer oog en oor hebben voor elkaar en eenzaamheid afneemt door mensen bewust te maken van het probleem. Eenzaamheid moet bespreekbaar worden onder de inwoners. De documentaire Goede Buren en het panelgesprek Goed Gesprek geeft een beeld over eenzaamheid en ondersteunt de lokale aanpak. De lokale coalitie ‘Eén tegen Eenzaamheid’ presenteert in samenwerking met Basalt Film en filmtheater De Nieuwe Scène op 10 mei om 17:00 uur de documentaire Goede Buren. Aansluitend vindt het Goed Gesprek plaats. Kaarten zijn te koop aan de kassa van filmtheater De Nieuwe Scène.

Documentaire Goede Buren & Goed Gesprek
Goede Buren is een documentaire over eenzaamheid en saamhorigheid en biedt ontroerende miniportretten van eenzame ouderen. In de documentaire wordt de Rotterdamse Bep de Bruin, na tien jaar, dood in huis gevonden zonder dat iemand haar heeft gemist. De stad was in shock. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor een campagne tegen eenzaamheid die de gemeente organiseert. Samen gaan ze van deur tot deur, op zoek naar eenzame mensen die hulp kunnen gebruiken.

De vertoning van Goede Buren wordt gevolgd door een Goed Gesprek. Dit is een nagesprek over de lokale aanpak van eenzaamheid. Aan het gesprek nemen wethouder Schatorjé van de gemeente Venlo, Harry Pouwels als lid van het Comité van aanbevelingen van ‘Eén tegen Eenzaamheid’ en Annet Schreurs als voorzitter van het Informeel zorg Overleg deel.