11 april 2019

Penning voor Pien Verhaag uit Tegelen

Pien Verhaag uit Tegelen is gisteren onderscheiden met de prof. Mr. Pieter van Vollenhoven Penning 2018. Pieter van Vollenhoven reikte de penning persoonlijk uit op woensdag 10 april 2019 in het stadhuis van Rotterdam.

Penning voor Pien Verhaag uit Tegelen

Pien Verhaag heeft op 18 mei 2018 een man geholpen die onwel werd en ten gevolge daarvan op het spoor viel. Ze heeft hem geholpen om van het spoor af te komen en daarmee zijn leven gered. De man die op het spoor lag bloedde hevig uit zijn hoofd. Het slachtoffer is door een ambulance opgehaald. Pien Verhaag zat na het incident flink onder het bloed en merkte dat haar telefoon niet meer in haar tas zat. Later zag ze op beveiligingsbeelden hoe een omstander tijdens het incident de telefoon uit haar tas haalde en in zijn schoen stopte. Het ergste was dat deze man bij het slachtoffer hoorde. Of ze een volgende keer weer te hulp zal schieten weet ze niet. "Maar als je iemand helpt, dan denk je niet aan je eigen spullen. Je gaat er ook niet vanuit dat iemand je telefoon pakt terwijl je iemand anders aan het helpen bent."

Pien Verhaag heeft naar de mening van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, met haar inzet, invulling gegeven aan goed burgerschap. Bij haar actie waren mogelijke andere consequenties voor het leven van het slachtoffer niet uit te sluiten. Het optreden van Pien Verhaag moet dan ook worden beschouwd als een redding van het slachtoffer.

In 2012 heeft de Stichting Maatschappij en Veiligheid een start gemaakt met het onderscheiden van personen met de zogeheten prof. Mr. Pieter van Vollenhoven Penning. De stichting vindt het van groot belang dat mensen zich inzetten voor de veiligheid in onze samenleving. Daarom worden mensen die hier op een bijzondere manier aan hebben bijgedragen, geëerd en beloond. Het gaat hierbij om gewone burgers die zich inzetten voor de veiligheid, of hulpverleners die iets extra’s doen.