02 april 2019

Gemeente verkoopt Raadhuis Tegelen

Het voormalige Raadhuis van Tegelen is onder voorbehoud verkocht aan HERMON Erfgoed BV. De organisatie heeft plannen om er een woon-zorgcomplex en horeca in te vestigen. De cultuurhistorische waarde van het pand blijft behouden.

Gemeente verkoopt Raadhuis Tegelen

In december 2010 vertrok de gemeentelijke stadswinkel uit het voormalige Raadhuis van Tegelen. Kort daarna werd het pand aan de Raadhuislaan verhuurd aan Ithaka Science Center. In 2013 kwam het Raadhuis leeg te staan en in mei 2015 besloot het college van B&W om het pand te verkopen. Op 20 maart jl. is er een koopovereenkomst gesloten met herontwikkelaar HERMON Erfgoed BV uit Zeist.

“Dit is goed nieuws voor Tegelen,” zegt wethouder Sjors Peeters (Erfgoed). “Het Raadhuis wordt verbouwd met respect voor de cultuurhistorische waarden en krijgt een prachtige, nieuwe invulling. Daarmee krijgt het gebouw haar prominente plek in het Tegelse centrum weer terug.”

Ook voor HERMON Erfgoed is de aankoop bijzonder. Machiel van der Plas en Jan de Mooij (directie HERMON Erfgoed BV) zeggen: “Wij zijn trots, dankbaar en enthousiast dat wij zo’n belangrijk gebouw uit de geschiedenis van Tegelen mogen herbestemmen en transformeren.”

Woon-zorgcomplex en horeca
HERMON Erfgoed BV heeft al concrete plannen voor het voormalige Raadhuis in Tegelen. Nadat de bijbehorende omgevingsvergunning is afgegeven wil HERMON Erfgoed BV het kantoren gedeelte transformeren tot een modern woon-zorgcomplex. Hierin komen zorgappartementen met 24-uurs zorg. Daarnaast komt er in het monumentale voorstuk, het voormalige Raadhuis, een horecagelegenheid. Dat wordt voor iedereen toegankelijk en moet de verbinding met het woon-zorgcomplex tot stand brengen. De ruimtes op de eerste verdieping zijn straks exclusief te huren voor vergaderingen, feesten en speciale momenten, zoals huwelijken, private dining, recepties en groepslunches.

Cultuurhistorische waarde
HERMON Erfgoed BV is gespecialiseerd in het herbestemmen en transformeren van monumentaal erfgoed, en wil het pand op basis van circulaire en cradle2cradle principes verbouwen, met respect voor de cultuurhistorische waarde. “Wij zullen alle monumentale elementen intact laten. De niet monumentale achterbouw gaan wij duurzaam verfraaien. Wij gaan er alles aan doen om hier een prachtig project van te maken”, aldus Van der Plas en De Mooij.

Het gebouw stamt uit 1939 en werd ontworpen door de bekende Heerlense architect Frits Peutz. In 1947 werd het gebouw officieel geopend en in dat zelfde jaar voorzien van het monumentale tympaan, ontworpen door de Limburgse beeldend kunstenaar Charles Eyck. Meer over de historie van het Tegelse Raadhuis lees je in dit artikel.