01 april 2019

Opruimactie Schone Maas 2019

Na een hoogwaterperiode kun je altijd goed zien hoeveel afval er in de Maas zit. Zodra de Maas zich weer terugtrekt, liggen de oevers vol met zwerfafval. Maart is een goed moment om dit op te ruimen.

Opruimactie Schone Maas 2019

Als het zwerfafval blijft liggen is het gevaarlijk voor dieren die aan de oevers van de Maas leven. Zij kunnen het afval, vaak plastic, opeten of zich eraan verwonden. Ook in het water is afval een probleem. Hier draagt het bij aan de steeds groter wordende vervuiling van het water met plastic: de ‘plastic soep’.

Schone Maas
In Limburg maken 131 verenigingen en groepen in 16 Limburgse Maasgemeenten de oevers langs de Maas schoon. Dit doen ze in samenwerking met terreinbeheerders, Rijkswaterstaat, Provincie Limburg en IVN  onder de naam “Schone Maas”. Kijk voor alle informatie over dit initiatief op de website www.schonemaas.nl.

Vrijwilligers
In Venlo hebben we dit jaar weer veel verenigingen gevonden die zich willen inzetten voor een schone Maas. Zij krijgen van de gemeente de benodigde materialen. Gewapend met grijpstok, handschoenen en vuilniszak verzamelen zij het afval . Na afloop van de actie brengen de vrijwilligers de afvalzakken naar een centrale plek. Vervolgens haalt de gemeente of stichting het Limburgs Landschap de zakken op.
Voor deze inzet krijgen de verenigingen een vergoeding. Die komt meestal ten goede aan de clubkas.

2019
In Venlo zijn de eerste gebieden inmiddels al schoon gemaakt. KBO Lomm, SVB Blerick, Bewonersgroep Ut Helbaekhäöfke, TTC Venlo, IVN de Maasduinen, Handbal Venlo Dames A en C en de Venlose Vrouwen hebben met 145 personen al 169 zakken vol afval verzameld. De meest vreemde vondsten: een tas met ID en bankpassen, volle hondenpoepzakjes, een scheepsboei, maar vooral veel plastic zoals flessen, aanstekers, snoep’papiertjes’ en piepschuim.

De komende tijd gaan BC Olympia ’56, Stichting Noemidia, HSV De Zonnebaars, Rudolf Steiner Educare, Kanovereniging Viking en Team 361 Knooppunt running for life ook nog op pad om een stuk maasoever op te ruimen. En ook het Forever Young Collectief, Tösse Bös en Maas, het wijkoverleg Binnenstad en enkele basisscholen helpen mee.