20 maart 2019

Zwerfafval opruimen; die rotzooi hoort er gewoon niet te liggen

De gemeente Venlo wil een schone gemeente zijn, zonder zwerfafval. Daarom stimuleren we onze inwoners om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonhouden van de wijken en dorpen. Dit jaar zetten we elke maand één van vrijwilligers die onze gemeente schoon houden in het zonnetje. Deze keer Clem Honig uit Velden.

Zwerfafval opruimen; die rotzooi hoort er gewoon niet te liggen

Naam: Clem Honig
Leeftijd: 62
Plaats: Velden

Waarom ruimt u zwerfafval op?
“Het is gewoon niet fijn om de rotzooi te zien liggen in het dorp. Dat is één. Daarnaast vind ik ook dat ik het goede voorbeeld kan geven, kinderen laten zien dat het niet nodig is om rommel te maken. Vroeger, toen de kinderen kleiner waren, dan zetten zij hun vuile bord en kopje op het aanrecht. Heel goed, maar waarom dan ook niet meteen helemaal opruimen? Even afwassen of in de vaatwasser zetten. Kleine moeite. Zo zie ik dat ook met zwerfafval.

Ik ga op maandag altijd hardlopen in Tegelen.  Als ik dan bij Vrijenbroek op de parkeerplaats kom is het daar  vaak zo’n puinhoop. Soms  neem ik dan de week daarna mijn opruimspullen mee en maak even een rondje over de parkeerplaats. De kinderen die daar komen hockeyen moeten er bijna over de troep lopen. Het lijkt wel alsof het vanzelfsprekend is dat er zwerfafval ligt, maar dat zou het toch helemaal niet moeten zijn?!”

Hoe lang doet u dit al?
“Officieel ruim ik nu vijf jaar zwerfafval op. Tenminste, het is vijf jaar geleden dat we Velden Samen Schoon hebben opgericht. Voor die tijd ruimde ik ook al zwerfafval op, zoals bij mij in de straat. Als het afval wordt ingezameld of het oud papier wordt opgehaald, dan valt er altijd wel iets naast de vrachtwagen. Dat ruim je dan toch gewoon even op. Zeker bij jezelf voor de deur is dat toch vanzelfsprekend. Net als ik, deden en doen heel veel mensen dat. Daarom hebben we Velden Samen Schoon opgericht. Ik heb daar een coördinerende rol bij. Zo heb ik destijds geïnventariseerd wie er al allemaal bezig waren met zwerfafval opruimen, zijn we dat gezamenlijk gaan oppakken en uitbreiden. Ons doel is echt te laten zien dat we samen staan voor een schoon dorp.”

Doet u dit alleen of met anderen?
“Er hebben zich inmiddels zo’n 40 mensen aangemeld bij Velden Samen Schoon. Waarschijnlijk zijn er bij ons in het dorp nog wel meer mensen die zwerfafval opruimen. Vanuit Velden Samen Schoon organiseren we twee keer per jaar een bijeenkomst, dan komt een groot gedeelte van de zwerfafvalopruimers bij elkaar, delen we ervaringen en tips. Zo ontstaat er een stukje binding waardoor we kunnen uitstralen dat we samen zorgen voor een schone omgeving.” 

Hoeveel tijd besteedt u er gemiddeld per maand aan?
“Alles bij elkaar ben ik denk ik wel zo’n 20 uur per maand bezig met Velden Samen Schoon. Ik ruim afval op, ik doe verschillende coördinatie werkzaamheden, 2x per jaar organiseren we een grote schoonmaakactie. En wat ook erg leuk is; net voor kerst hebben we met de leerlingen van groep 7 van de basisschool een route gelopen. Met kleine groepjes zijn we de straat op gegaan en hebben we de kinderen verteld wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van een sigarettenpeuk of kauwgom die iemand op straat gooit. Dat een vogel dat opeet en daar ziek van wordt of zijn snavel niet meer open kan. Dat maakte wel indruk. En ze werden er enorm enthousiast van. Er ontstonden onderlinge wedstrijdjes wie als eerste een weggegooide blikje zag en opraapte. Aan het eind waren ze trots op wat ze hadden gedaan én hadden ze veel lol gehad.” 

Moet u er andere dingen voor laten?
“Wat ik nog graag wil gaan doen, maar waar ik nu niet aan toe kom, is oudere mensen meenemen voor een uitje. Dat is iets dat ik op de planning heb staan voor als ik met de VUT ga. Mensen die zelf eigenlijk niet meer de deur uit kunnen, die weinig aanspraak hebben, die wil ik graag een dagje mee uitnemen. Ergens koffiedrinken, een wandelingetje maken, zodat ze gewoon even de praat kwijt kunnen. Dat lijkt me mooi en ik weet uit ervaring met mijn moeder dat die behoefte er ook echt is.” 

Wat is uw meest bijzondere vondst?
“Er schiet me nu iets te binnen, de vondst zelf was niet zo heel bijzonder, maar het verhaal dat er aan vast zat des te meer. We vonden op straat een portemonnee met wat geld erin. Niet lang daarna kwamen we twee jongetjes tegen die zoekend rondkeken. De conclusie was redelijk snel getrokken dat zij de portemonnee verloren hadden. Toen we ze aanspraken vertelden ze dat ze naar de supermarkt waren gestuurd om wat boodschappen te halen, want het was hun laatste dag samen. De volgende dag zouden de broertjes uit huis geplaatst worden en elk naar een ander gezin gaan. En wat wil nu het toeval, een van de vrijwilligsters die op dat moment met ons meeliep en de portemonnee vond, bleek één van de broertjes in huis te krijgen. Ze zeggen wel eens dat toeval niet bestaat, ik krijg het er nog ijskoud van als ik daar aan terug denk.”

Kunt u nog hulp gebruiken?
“Ja, we kunnen altijd hulp gebruiken. In principe zouden de vervuilers ons het meeste kunnen helpen. Door zelf hun rommel op te ruimen. Gooi die sigarettenpeuken toch niet op straat, maar doe ze in een prullenbak. Dat is de beste hulp die we kunnen krijgen.
Maar natuurlijk zoeken we altijd nog meer mensen die ons gedachtengoed delen, die Velden samen schoon willen houden. Ik maak graag van de gelegenheid gebruik om de Veldenaren op te roepen om het ons te laten weten als je al afval opruimt óf als je dat met ons wil gaan doen. En misschien ruim je het niet zelf op, maar spreek je wel anderen aan op het weggooien van afval op straat. Mijn kleinkinderen doen dat bijvoorbeeld ook. Die zeggen tegen klasgenootjes en vriendjes: ‘heej, gooi dat niet weg, dan moet mijn opa het opruimen.’. “