21 februari 2019

Zwerfafval opruimen; De dieren hebben er toch niet om gevraagd?!

De gemeente Venlo wil een schone gemeente zijn, zonder zwerfafval. Daarom stimuleren we onze inwoners om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonhouden van de wijken en dorpen. Dit jaar zetten we elke maand één van de vrijwilligers die onze gemeente schoon houden in het zonnetje. Deze keer Piet Philipsen uit Lomm.

Zwerfafval opruimen; De dieren hebben er toch niet om gevraagd?!

Naam: Piet Philipsen
Leeftijd: 74
Gebied: Afgraving aan de Maas, Lomm


Waarom ruimt u zwerfafval op?
“Ik ben een natuurspotter. Dat wil zeggen dat ik veel in de natuur ben om dieren te zien, te fotograferen of te filmen. Hier bij de afgraving aan de Maas zitten een heleboel zeldzame dieren, zelfs dieren die bijna nergens anders voorkomen. Er zit daar bijvoorbeeld een bever, ijsvogels, gewone schoorsteenwespen en de gewone borstelspindoder. Zwerfafval hoort daar niet. Ik wil het daar schoon houden voor de dieren. Die hebben er niet om gevraagd en hebben er last van.”

Hoe lang doet u dit al?
“Ik ben ongeveer vier jaar geleden begonnen. Destijds was er in het gebied overlast door drie Duitse auto’s. Die mensen maakten daar enorm veel rotzooi, hadden een half tentenkamp van plastic zijlen gemaakt, open vuur waarvan de steekvlammen soms tot ver te zien waren, bomen omgekapt en de beverburcht vernield. Ik heb moeten vechten om hulp te krijgen van de autoriteiten om die mensen daar weg te krijgen. Niemand wilde daar zijn vingers aan branden. Uiteindelijk is het met behulp van een BOA van de gemeente gelukt.
Daarna ben ik daar gaan opruimen. 262 Flessen verzameld op dat relatief kleine stukje grond. Het afval is daar met de boot afgevoerd, zoveel was het.”

Doet u dit alleen of met anderen?
“Voor de grote schoonmaak destijds heb ik hulp gehad van de KBO hier uit Lomm. Binnen een uurtje hadden we twaalf grote vuilniszakken vol. De KBO ruimt hier in het dorp ook 2x per jaar zwerfafval op.
Het natuurgebied bij de afgraving aan de Maas doe ik nu alleen. Dat lukt me prima en het is ook beter voor de rust van de dieren. Ik heb volledige medewerking van DCM, de ontgrinder die de afgraving beheert. Er staat ook een hek, het is een afgesloten gebied waar niemand mag komen. Ik heb een sleutel gekregen om het zwerfafval op te kunnen ruimen en heb er goede afspraken over met DCM.”

Hoeveel tijd besteedt u er gemiddeld per maand aan?
“Dat wisselt heel erg. Met mooi weer ben ik meer in het gebied te vinden om dieren te spotten. Dan ruim ik ook meteen de rotzooi die er ligt op. Op dit moment is het rustig, ligt er niet zoveel afval. In de zomer is dat anders. Het is een afgesloten gebied, dus er komen eigenlijk geen mensen. Toch ligt er zwerfafval. Dat wordt er allemaal door de Maas, en de boten op de Maas, achter gelaten. Vooral als het hoog water is geweest, ligt er veel troep.”

Moet u er andere dingen voor laten?
“Nee, ik hoef er niets voor te laten. Het gaat gelijktijdig met het spotten van de dieren.”

Wat is uw meest bijzondere vondst?
“Om eerlijk te zijn vind ik ondertussen niets meer gek van wat ik er vind. Waar ik me wel eens over verbaas zijn de grote hoeveelheden aanstekers en kurken van wijnflessen. Verstopte visatributen, gasflessen, complete kratjes vol met flessen, noem het maar op, het ligt er allemaal.
Mijn meest bijzondere vondst was een stukje verderop aan de Maas. Daar liep ik tegen een grote granaat aan. Uiteraard heb ik dat meteen bij de politie gemeld. Maar er werd niet echt snel actie ondernomen, uiteindelijk waren we vier weken verder voordat de EOD hem kwam opruimen.” 

Kunt u nog hulp gebruiken?
“Ik persoonlijk niet. Ik kan het alleen bijhouden en combineren met mijn passie voor de dieren. En zoals gezegd heb ik er goede afspraken over met DCM, zij willen ook geen andere mensen op het terrein.”