14 december 2018

Ondernemers ontdekken ongekend talent van statushouders

Donderdag konden ruim 20 statushouders uit het Midden-Oosten, Oost-Afrika en Azië  tijdens de ondernemersbijeenkomst ‘Ontdek het ongekend talent van statushouders’ kennismaken met hun, misschien wel, toekomstige werkgever.

Ondernemers ontdekken ongekend talent van statushouders

Statushouders hebben vaak ontzettend veel talent en zijn enorm gemotiveerd om weer aan de slag te gaan. Dat biedt nieuwe kansen op de huidige arbeidsmarkt waar de vraag naar vakmensen hoog is. De grote opkomst van ondernemers uit Noord-Limburg toont aan dat er veel interesse is in de inzet van statushouders in het arbeidsproces, maar dat er ook nog veel vragen zijn met betrekking tot taal, cultuur, wet- en regelgeving.

Voor en door de statushouders
Kok, timmerman, kapper, onderwijzeres, agrariër, logistiek medewerker, vrachtwagenchauffeur, verkoopmedewerker, croupier… Iedere statushouder brengt zijn eigen ervaring en competenties mee. “De statushouders willen ontzettend graag kennismaken met ondernemers en het liefst zo snel mogelijk een baan vinden in hun vakgebied”, legt Jessica van Tol, accountmanager van het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg uit. De ondernemers maakten tijdens de bijeenkomst niet alleen kennis met de statushouders, maar ook met hun taal en cultuur. Hierbij konden muziek en eten natuurlijk niet ontbreken.

Ondernemers inspireren elkaar
Tijdens de bijeenkomst konden de ondernemers op ‘reis’ langs verschillende branches; horeca, bouw, productie, logistiek, agrarisch, zorg, onderwijs. Ze maakten op die manier kennis met de statushouders die zich per branchegebied en inzetbaarheid presenteerden. Geert Vergeldt, HR manager bij Vostermans Companies was aanwezig om andere ondernemers te vertellen over zijn eigen ervaringen met statushouders. Sinds een tijd werkt Anas uit Syrië bij Vostermans als assemblagemedewerker. “Bij ons krijgt iedereen gelijke kansen”, aldus Geert. “De inzet van statushouders biedt mogelijkheden. Elke ondernemer zou die moeten grijpen en zich niet moeten laten afschrikken door een stereotyperend beeld of vooroordelen. Met de juiste begeleiding krijg je uiteindelijk een goed functionerende werknemer die je voor je bedrijf succesvol kunt inzetten.”

Randa Almbasbes is een van de statushouders die tijdens het event aanwezig was. “Ik kom uit Syrië en woon inmiddels 3,5 jaar in Nederland. Samen met mijn man en drie zonen woon ik in Venlo. Ik ben dol op koken en hoop echt dat ik een baan kan vinden in een restaurant of in de zorg. Daar ligt mijn passie. Het was voor ons een groot compliment om te zien dat er zoveel ondernemers op het event afgekomen zijn en dat wij ook gewoon een eerlijke kans krijgen.”

Duidelijk signaal
Alexander Vervoort, wethouder Sociale zaken, Werkgelegenheid en Sport kijkt tevreden terug op het event. “Het afgelopen anderhalf jaar is heel erg veel tijd en energie gestoken in de begeleiding van statushouders. We hebben ze niet zomaar bij de hand gepakt, maar zijn echt met ze aan de slag gegaan om een eigen plek te creëren in de samenleving. Nu is de tijd aangebroken om de ondernemers in Noord-Limburg deel te laten nemen aan dit succes”, aldus de wethouder.

Klaar voor een nieuwe uitdaging
Met het project Foreign skills, new grounds wil de gemeente Venlo, in samenwerking met het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg en met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF), zorgdragen voor een intensievere begeleiding van statushouders. Het project maakt deel uit van het aanvalsplan ‘Venlo werkt’. Doel van het project is een grote groep statushouders binnen zes maanden naar een duurzame werkplek of opleiding te begeleiden en op die manier voor te bereiden op een nieuwe uitdaging in hun huidige thuisland. Hierbij is er rekening gehouden met de verschillen in taal, cultuur, wet- en regelgeving. Tijdens de bijeenkomst werden de eerste belangrijke contacten gelegd. De komende maanden gaan de statushouders samen met een coach van de gemeente Venlo, die gedurende dit hele project al gekoppeld is aan de statushouder, aan de slag om daadwerkelijk een baan te vinden.