06 december 2018

Nooddrinkwateroefening Belfeld

Op donderdag 13 december wordt in Belfeld een incident nagebootst waarbij er geen drinkwater meer uit de kraan komt. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), gemeente Venlo en de Veiligheidsregio Limburg-Noord willen met deze oefening het uitdelen van nooddrinkwater testen.

Nooddrinkwateroefening Belfeld

In Nederland worden hoge eisen gesteld aan het water dat bij ons uit de kraan komt. Inwoners zijn gewend dat er 24/7 betrouwbaar drinkwater uit de kraan komt. Maar het is mogelijk dat de levering tijdelijk onderbroken is of dat er een probleem is met de kwaliteit. In zo'n geval worden de inwoners voorzien van nooddrinkwater.

Buurtbewoners en leerlingen oefenen mee
Om 12.00 uur wordt de nooddrinkwatervoorziening door WML opgebouwd op het Oranjeplein in Belfeld. Inwoners van Belfeld worden gevraagd om deel te nemen aan deze oefening door vanaf 13.00 uur water te halen bij het nooduitgiftepunt op het Oranjeplein. Neem bijvoorbeeld een emmer mee om het nooddrinkwater in te vervoeren.

Leerlingen van groep 7 van basisschool Kom.Mijn hebben de afgelopen maand speciale lessen gevolgd over de wereld achter de waterkraan. Zij brachten op initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht Venlo (JOGG) én WML onlangs een bezoek aan de drinkwaterfabriek in Beegden. Daar werden de leerlingen op een speelse en leerzame wijze voorgelicht over de manier waarop water wordt gemaakt en hoe gezond het drinken van water is. En wat gebeurt er als er geen water meer uit de kraan komt? Tijdens de oefening kunnen de leerlingen samen met de andere inwoners van Belfeld zien wat het waterleidingbedrijf, de gemeente en de Veiligheidsregio doen als er geen water meer uit de kraan komt.

Proces nooddrinkwater
De gemeente heeft bij een incident zoals de uitval van drinkwater de taak om nooddrinkwater uit te delen. WML heeft dit nooddrinkwater in opslag en regelt het vervoer naar het uitdeelpunt. De gemeente Venlo deelt het drinkwater daadwerkelijk uit en de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft een coördinerende rol. Donderdag 13 december wordt onder andere gekeken of de verschillende taken goed op elkaar zijn afgestemd en of het proces goed verloopt. Het water wordt hiervoor niet daadwerkelijk afgesloten. Om 15.00 u is de oefening afgelopen.