20 november 2018

Expositie Rondom Water

Het Gemeentearchief Venlo organiseert samen met een aantal fotoclubs een expositie over de waterproblematiek. Daarmee sluiten ze aan bij het internationale kunstenaarsproject ‘Rondom water: overvloed en schaarste’. De foto’s zijn te zien in het Viecuri Ziekenhuis. 

Expositie Rondom Water

Het Gemeentearchief en de fotografen van de deelnemende organisaties hebben zich laten inspireren door de thema’s die het kunstproject Rondom Water aankaart: overstromingen, droogte, vervuiling, voedselschaarste en klimaatverandering, maar ook de schoonheid van water, wateromgevingen, wolken en het beeld van de lucht. Uiteraard komt Mooder Maas als Groot-Venlose rivier aan bod. 

De inwoners van de gemeente Venlo weten uit eigen ervaring wat wateroverlast en overstromingen betekenen. Droogte wordt via buitenlandse reizen ook gekend en vastgelegd met het fototoestel. Dit jaar hoeven fotografen niet ver te gaan om de gevolgen van droogte in beeld te brengen. 

65 foto’s over water
De fotografen van de Amateurfotogroep Tegelen (AFT), Fotoclub Océ, Fotoclub Venlo en Fotoclub Belfeld presenteren 60 foto’s tijdens de expositie, ingelijst op het formaat 40 x 50 cm. Het Gemeentearchief Venlo presenteert vijf historische hoogwaterfoto’s uit 1910 en 1926, zodat de expositie een tastbare lokale verbinding met het verleden van Venlo maakt.

De 65 foto’s zijn van maandag 19 november tot vrijdag 4 januari 2019 te zien in de centrale gang van het VieCurie Ziekenhuis in Venlo. Het ziekenhuis dat zelf begin jaren negentig onder water kwam te staan door overstroming van de Maas.

Premièreweekend 15 december
Tijdens het premièreweekend van de kunstdocumentaire van het project Rondom Water in het weekend van 15 december worden enkele foto’s van de deelnemende fotoclubs en het Gemeentearchief getoond in de vitrines van filmtheater De Nieuwe Scene in Venlo. Tevens zijn een aantal digitale foto’s van de expositie in VieCuri te bekijken op het projectiescherm in de foyer van De Nieuwe Scene.

Voor informatie www.rondomwater.com