19 november 2018

Nieuwe bomen voor Kwartelenmarkt Venlo

De bomen op de Kwartelenmarkt in het centrum van Venlo zijn aan vervanging toe. Dat is de conclusie die aanwonenden, horecaondernemers en de gemeente met elkaar delen. De zes lindebomen worden gekapt en vervangen door zes platanen.

Nieuwe bomen voor Kwartelenmarkt Venlo

Lindebomen verdwijnen
De gemeente heeft samen met de aanwonenden en de uitbaters van de horecagelegenheden aan de Kwartelenmarkt afgesproken dat de huidige lindebomen verdwijnen. De bomen staan er al langere tijd niet fraai bij, omdat het plein voor deze bomen een slechte groeiplaats is, met te weinig voedingsstoffen, water en lucht.

Innovatieve groeiplaatsen
Nationale Bomenbank Zuidoost-Nederland start maandag 19 november met het rooien van de bomen die er nu staan. Daarna leggen ze zes innovatieve groeiplaatsen aan voor de nieuwe bomen. Die komen op dezelfde plek te staan als de huidige bomen.

De nieuwe groeiplaatsen zorgen er voor dat de bomen voldoende lucht, water en voeding hebben en minder schade ondervinden van het verkeer. Hiermee hebben ze een betere basis voor een gezonde toekomst.

Zes platanen
Samen met de betrokkenen is gekozen voor het aanplanten van platanen met een stamomvang van 45-50 centimeter. Deze boom is het beste bestand tegen de bijzondere groeiomstandigheden in het centrum van de stad (droogte, stof e.d.).  Ook zorgen de platanen voor de gewenste schaduw op het plein en geven ze door het grote blad veel minder overlast dan de huidige lindeboom. Daarnaast kan de plataan in de toekomst goed gesnoeid worden, zodat het plein ook voor de evenementen  altijd geschikt blijft.

De werkzaamheden duren in totaal drie weken. Nationale Bomenbank Zuidoost-Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering en heeft de nazorg voor de komende 3 jaar.