15 november 2018

Venlose sportverenigingen geven sport een kleur tijdens week van het respect

Venlo is een regenbooggemeente en wil daarmee kenbaar maken dat in Venlo iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht afkomst, uiterlijk, achtergrond of seksuele voorkeur.  Vorige week tijdens de week van respect, maakten verenigingen gebruik van diverse mogelijkheden om dit thema onder de aandacht te brengen. Samen gaven zij de sport in Venlo een kleur. 

Venlose sportverenigingen geven sport een kleur tijdens week van het respect

Voetbal in regenboogkleuren
Zo speelden voetbalverenigingen HBSV, FCV Venlo, SVB en IVO  met regenboogaanvoerdersbanden, hadden zij een symbolische aftrap met een regenboogbal, werd de regenboogvlag gehesen en zijn er flyers uitgedeeld binnen de drie verenigingen.  Zij vragen aandacht voor de diversiteit in de sport in de hoop dat de actie bijdraagt aan meer tolerantie. "Sport moet voor iedereen zijn, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie. Iedereen moet met plezier kunnen deelnemen aan zijn of haar favoriete sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is", aldus de voetbalverenigingen.

Seksuele diversiteit in de sport
Naast de voetbalverenigingen gaven ook gymnastiekvereniging Volharding en volleybalvereniging Civitas hun sport een kleur. Zij maakten een filmpje over seksuele diversiteit in de sport. Korfbalvereniging Swift besloot een training te geven over groepsdruk en handbalverenigingen HandbaL Venlo en HVB zijn naar de bioscoopfilm “Girl” gegaan. Deze bekroonde film gaat over de vijftienjarige Lara die carrière wilt maken als ballerina, maar geboren is in het lichaam van een jongen.

Jezelf kunnen zijn
Binnen de sport voelen jongeren zich helaas nog niet altijd veilig genoeg om echt zichzelf te zijn uit angst voor weerstand van hun omgeving. Die angst is niet ongegrond, want uit onderzoek blijkt dat homogeweld toeneemt en dat er veel onbegrip en onwetendheid is over dit onderwerp. Betere voorlichting en meer aandacht voor seksuele diversiteit zorgen voor een open omgeving waar jongeren meer zichzelf durven te zijn en zich kunnen uiten zoals ze dat willen. De verenigingen willen door middel van hun acties aandacht vragen voor dit onderwerp en het bespreekbaar maken.