14 november 2018

Nieuwe toekomst Museum van Bommel van Dam

De gemeente Venlo en de stichting Museum van Bommel van Dam presenteren woensdag 14 november de toekomstplannen voor het museum. De gemeente draagt dan de verantwoordelijkheden over aan het nieuwe bestuur van het museum, waarmee het museum aan een nieuwe toekomst kan beginnen.

Nieuwe toekomst Museum van Bommel van Dam

Centraal staan een nieuwe locatie, nieuw bestuur en een eigen onafhankelijke koers. In 2017 gaf de gemeenteraad van Venlo de opdracht om deze weg in te slaan. Nu wordt het resultaat gepresenteerd.

Het monumentale postkantoor is de nieuwe thuisbasis voor het Venlose museum voor moderne kunst. De huurovereenkomst is geregeld en binnenkort wordt de architect gepresenteerd die het ontwerp mag maken. Het nieuwe museum moet een inspirerende ontmoetingsplek worden in het hart van Venlo. Een dynamische omgeving die studenten, toeristen en kunstliefhebbers gaat binden aan de binnenstad.  

Samen met de provincie Limburg is recentelijk een bestuursakkoord gesloten. Daarbinnen spelen het museum en het museumkwartier een belangrijke rol in de ontwikkeling van het stedelijk centrum.

Wethouder Marij Pollux: “Dit is een hele belangrijke stap. Het nieuwe museum is een enorme versterking voor de Venlose binnenstad, zowel op cultureel, toeristisch als economisch gebied.”

De stichting Museum Van Bommel Van Dam krijgt woensdag de taken overgedragen waardoor er per 1 januari 2019 een volledig zelfstandig museum is. Daarmee is het administratieve proces van de verzelfstandiging ten einde. Dit zorgt ervoor dat het museum een eigen koers kan bepalen en de aandacht weer volledig naar kunst, educatie en inspiratie kan gaan.

Voorzitter Nick Bos: "We willen vanuit de wensen en verwachtingen van de bezoeker gaan programmeren: wat houdt de maatschappij bezig en hoe kunnen we daar met publieksactiviteiten op inspelen? We laten zien dat beeldende kunst niet alleen 'mooi' is, maar onderdeel kan zijn van een beleving die bijdraagt aan de kwaliteit van de stedelijke samenleving." 

Het nieuwe bestuur van het museum bestaat uit Nick Bos, Addy Lutgenau, Gunda Osterman, Marleen Hartjes en Ton Tesink.