24 september 2018

Puddingfabriek genomineerd voor inspiratieprijs

De middeleeuwse Puddingfabriek in hartje Venlo dingt mee naar de Inspiratieprijs 'meest inspirerende monument van Limburg’.

Puddingfabriek genomineerd voor inspiratieprijs

Middeleeuwse schatten
De Puddingfabriek in de Houtstraat staat symbool voor de verrassende middeleeuwse schatten in de Venlose binnenstad, die liggen te wachten om ontdekt te worden. In Venlo bleven meer middeleeuwse huizen bewaard dan lange tijd werd gedacht. De panden liggen verborgen achter anonieme gevels in de grote winkelstraten van de binnenstad. Probleem is dat de verdiepingen van veel panden leeg liggen en niet worden gebruikt. Dat is doodzonde, want er bleven veel historische onderdelen zoals houten balken, kapconstructies en kelders bewaard waar je fantastische dingen mee kunt doen.

De Puddingfabriek uit 1520 is ook zo’n pand dat lange tijd onbekend was, leeg stond en in verval was geraakt.

Historie Puddingfabriek
De Puddingfabriek is één van de oudst bewaard gebleven, van oorsprong middeleeuwse panden in de binnenstad van Venlo. De Oudste delen van het pand dateren uit 1519 en 1526. Eeuwenlang heeft het dienst gedaan als voornaam woonhuis, handelshuis, bank van lening en uiteindelijk als fabriekspand voor de productie van instant pudding.

In de tweede helft van 20e eeuw trad echter het verval in. Vanaf de jaren zeventig werd het niet meer actief gebruikt en diende het pand deels als opslagruimte. In 2005 werd de Puddingfabriek aangemerkt als gemeentelijk monument. Daarmee werd als eerste stap het historisch belang van het verkrotte pand onderkend. Er werd ingezet op duurzame restauratie en herbestemming.

Het middeleeuwse complex is in 2015-2016 prachtig gerestaureerd. Op de verdiepingen zijn 7 woningen gerealiseerd. Op de begane grond zit nu een kunstgalerie.

Stem op de Puddingfabriek
De binnenstad kent nog veel meer plekken zoals de Puddingfabriek. Deze verlaten plekken verdienen het om weer tot leven te komen, net zoals de Puddingfabriek. Vandaar dat de Puddingfabriek voor de inspiratieprijs van het Cultuurfonds Limburg is genomineerd.
Stemmen kan nog tot 5 oktober via de website van Dagblad de Limburger.