30 augustus 2018

675 jaar stadsrechten voor Venlo

Op 1 september heeft Venlo op de kop af 675 jaar stadsrechten. Een dag waarop er in en rondom het Venlose Stadhuis van alles te zien en beleven is.

675 jaar stadsrechten voor Venlo

Historische Atlas van Venlo
Op zaterdag 1 september is het exact 675 jaar geleden dat hertog Reinald II van Gelre aan het dorp Venlo stadsrechten verleende. Het was in zekere zin een pennestreek, die is overgeleverd in de vorm van een prachtige oorkonde. Maar de gevolgen van dit feit waren groot: het dorp ontwikkelde zich tot een stad die in economische, politieke en militaire zin een belangrijke rol zou gaan spelen. Venlo werd een sterke vestingstad, die in de loop der tijd talloze malen werd belegerd.

De ligging in een grensregio zorgde ervoor dat Venlo nu eens Spaans, dan weer Nederlands, Frans of Belgisch was. Aan de vestingtijd kwam een einde in 1867. De muren werden afgebroken en de stad kon zich gaan ontwikkelen en groeide in de 20e eeuw uit tot een vooraanstaand logistiek knooppunt.

Na de toevoeging van achtereenvolgens Blerick, Tegelen, Belfeld en Arcen & Velden aan Venlo ontstond de huidige gemeente.

Deze geschiedenis is vastgelegd in de nieuwe Historische atlas van Venlo, die zaterdag wordt gepresenteerd en aan de burgemeester aangeboden. Het rijkelijk geïllustreerde en gebonden boek omvat 80 bladzijden en is voorzien van een fraaie stofomslag. Het boek is te koop in de boekhandel. Tot 30 november is de prijs €24,50, daarna €29,50.  

De originele stadsverheffingsacte
Zonder de stadsverheffingsacte was Venlo nooit een stad geworden Speciaal voor deze dag komt het document uit 1343 uit de kluis van het gemeentearchief en kunt u het achter glas bewonderen. En zoals bij zo’n bijzonder document past is de bewaking dik in orde. Venlose huzaren in vol ornaat houden een oogje in het zeil. Maar er is meer. Het archief presenteert deze dag nog enkele heel bijzondere, voor de stad Venlo belangrijke objecten. Waar?: Eerste verdieping van het stadhuis van 12.00 tot 17.00 uur.

Open Monumentendag
Het stadhuis speelt dit jaar een belangrijke rol tijdens de Open Monumentendag op 1 september. Tussen 12.00 en 17.00 uur leiden raadsleden u hier rond, bezoekt u kamers die normaal gesloten blijven voor het publiek en vertellen zij u interessante historische details over misschien wel het mooiste stadhuis van ons land. Bovendien vertellen zij over hun politieke werk.

Buiten het stadhuis kunt onder leiding van een stadsgids, of zelf met een prachtige brochure, een bezoek brengen aan een tiental hoogtepunten van de mooie Venlose binnenstad. Ook vindt er een fototentoonstelling plaats door fotoclub Venlo in de voormalige vestigingsmuur ‘De Luif’ gelegen aan de Maaskade.

Hebt u iets met dialect, en vooral met dat van ‘heej’, dan moet u beslist een bezoek brengen aan het stadhuis op 1 september. Om 14.30 uur en 15.30 uur verzorgt dr. Frens Bakker in de parterre een inspirerende lezing over het thema “Dialecten In Europa ”. U hoeft niet te reserveren, maar ben wel op tijd, want ‘vol is vol’ is hier het credo.

Dag van de Democratie
Bent u nieuwsgierig hoe de gemeenteraad werkt of wat de burgemeester zoal in zijn takenpakket heeft, dan is 1 september uw dag. Burgemeester Scholten geeft in de parterre van het stadhuis van 12.30 tot 13.30 uur een masterclass lokale democratie voor beginners. Het belooft een heel interessante bijeenkomst te worden, met tal van voorbeelden uit de praktijk van alledag. Kom wel op tijd. Om 12.30 uur sluit de deur en start de bijeenkomst. 

Verjaardagsconcert door Fortissimo
De 675ste verjaardag van Venlo zou niet compleet zijn zonder een bijzondere muzikale uitsmijter. En die is er dan ook. Showorkest Harmonie Fortissimo uit Venlo verzorgt op de markt in de avonduren een gratis concert, met ‘special guests’, waaronder Frans Pollux. Het bijzondere concert begint om 19.30 uur en duurt [inclusief pauze] tot 22.00 uur. Het optreden van Fortissimo wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende ondernemers aan de Markt: De Dorstigen Haen/Vergulde Gaper, Café Restaurant Central en Old Dutch.

De activiteiten op 1 september zijn georganiseerd door  Open Monumenten Dag, dag van de democratie, Gemeentearchief Venlo en Venlo Academie.