27 augustus 2018

Roze Jaar officieel van start

Zondagochtend 26 augustus werd de start van het Roze Jaar gevierd met een groot ontbijt. Een ontbijttafel met daaraan zo’n 650 mensen slingerde zich door de binnenstad, van het Nolensplein tot aan het Fluasplein.

Roze Jaar officieel van start

Foto: Claudia Venhorst

Roze zaterdag; Venlo en Krefeld kleuren knalroze
Het ontbijt was het startsein voor het Roze Jaar. Een jaar met activiteiten dat toewerkt naar het hoogtepunt: Roze Zaterdag op 29 juni 2019. Roze Zaterdag is een jaarlijks terugkerend evenement rond de acceptatie van LHBTI's - lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Op initiatief van drie Venlonaren heeft Venlo het bid voor Roze Zaterdag 2019 gewonnen. Het thema? Grenzeloos. Figuurlijk en letterlijk, met het Duitse Krefeld als partnerstad.

Be yourself
Venlo wil zich al langer profileren als regenboogstad en wat kun je dan beter doen om diversiteit en LHBTI-acceptatie een flinke boost te geven? Roze Zaterdag naar de stad halen. Het idee hiervoor kwam echter niet van de gemeente maar uit de samenleving. Initiatiefnemers Dennis Heijnen, Arjen Markenstein en Hans Lenders hadden Roze Zaterdagen in andere steden meegemaakt en dachten: wat tof, dat willen wij ook! Hans Lenders: "In de regio Venlo was tot nu toe weinig voor LHBTI'ers, maar we geloven dat dit grensgebied zich uitstekend leent voor een thema als diversiteit. Roze Zaterdag gaat over de acceptatie en bewustwording van LHBTI's, maar vooral over tolerantie en over jezelf mogen zijn. Daarom organiseren we het roze jaar niet alleen voor deze doelgroep, maar voor iedereen."

Grenzeloos
Dennis Heijnen was degene die de eerste steen in het water gooide. Na 25 jaar te zijn weggeweest kwam hij terug in Venlo. Heijnen: "Ik dacht, goh, Venlo is een leuke stad in een kansrijke regio, alleen is er weinig voor deze doelgroep. Ik zag potentie om dit event naar Venlo toe te trekken." Eind 2016 stapte het drietal met hun idee naar de gemeente. Het College en de Raad waren enthousiast. Toenmalig wethouder Vera Tax nam het voortouw om de samenwerking met Krefeld op te zoeken. Met 'grenzeloos' als thema nam de grensoverschrijdende samenwerking in het bidbook een belangrijke plaats in en Venlo won uiteindelijk van Haarlem en Leeuwarden. Lenders: "De grenspositie van Venlo bleek bij de toekenning onze belangrijkste troef. In vergelijking met Nederland is Duitsland wat conservatiever en op deze manier kunnen we de olievlek van tolerantie over de grens brengen."

Een jaar lang roze zaterdag
Na de toekenning van het bid in de zomer van vorig jaar is veel gebeurd. Er is een stichting opgericht met een bestuur en zeven werkgroepen. Krefeld heeft haar eigen werkgroep. In totaal zijn er meer dan 50 vrijwilligers actief bezig met het evenement. En dat is wel nodig. Heijnen: "We hebben gekozen voor een roze jaar. Op 26 augustus was de officiële aftrap voor een jaar vol activiteiten. Hoogtepunt én afsluiter is de 'echte' Roze Zaterdag op 29 juni 2019 in Venlo."

Een volle agenda
Na de officiële opening vinden het hele jaar activiteiten plaats. Lenders: "We proberen bedrijven en instellingen met laagdrempelige ideeën te prikkelen om iets met dit thema te doen. Zo zijn we in gesprek met onderwijs en culturele instanties. Bij bedrijven kun je denken aan HR-management: hoe ga je als onderneming om met dit thema?" Roze Zaterdag is dus meer dan vrolijke events met muziek en dans. Lenders: "Absoluut, we richten ons op een duurzame bewustwording in de samenleving. Natuurlijk organiseren we ook leuke activiteiten die eenmalig zijn - zoals een huwelijk in een roze opblaaskerk in samenwerking met Stereo Sunday - maar er zijn ook veel workshops en lezingen." Er lopen tientallen samenwerkingsverbanden, met de bibliotheek, theater De Maaspoort, filmhuis de Nieuwe Scene, het Limburgs Museum, Venlo Partners en sportverenigingen. Lenders: "Maar ook met het AZC in Echt, in het kader van LHBTI-vluchtelingen." Aan enthousiasme en ideeën is duidelijk geen gebrek. Lenders: "We willen veel, maar we moeten wel kijken wat kan." 

Venlo Regenboogstad
Venlo is Regenboogstad en voert specifiek beleid op LHBTI-thema's. Tot nu toe was dat vooral gericht op scholen. Maar we willen het liefst dat de acceptatie van LHBTI'ers door de gemeenschap wordt gedragen. Daarom is Roze zaterdag zo'n geweldig initiatief.