24 april 2018

Ons Schooltuintje als inspirerend praktijkvoorbeeld

OBS de Harlekijn heeft in samenwerking met Jongeren Op Gezond Gewicht Venlo (JOGG) en gemeente Venlo een schooltuin aangelegd. ‘Ons schooltuintje’ is als pilotproject gepresenteerd op de regio-bijeenkomt van Jong Leren Eten Limburg.

Ons Schooltuintje als inspirerend praktijkvoorbeeld

De uitdaging was om zoveel mogelijk leerkrachten, pedagogisch medewerkers en beleidsmakers te inspireren met de mogelijkheden die eetbaar groen biedt. Voor zowel gezond als duurzaam leren eten.

Ons schooltuintje
Ons schooltuintje is een digitaal draaiboek met voorbeeldlessen voor scholen die aan de slag gaan of al zijn met een schooltuin. In het boek staat een gezonde voedselomgeving in en om de school centraal. Daarnaast is het draaiboek ook bedoeld om lokale organisaties te betrekken bij de ontwikkeling van schooltuinen en voedselonderwijs.

De ontwikkeling van eetbare tuinen in de stad, moet gezond eten uit de tuin weer normaal maken. Vroeger was het de normaalste zaak om zelf eetbare producten te kweken in eigen tuin. Tegenwoordig is dat niet meer vanzelfsprekend.

Naast het draaiboek kunnen JOGG-scholen een paar uur begeleiding krijgen bij de voorbereiding van het eerste teeltseizoen en bij het aantrekken en samenwerken met vrijwilligers die de kinderen begeleiden bij de tuinwerkzaamheden. Begeleiding begint vaak bij draagvlak creëren bij team, kinderen en ouders. 

Schoolmoestuin
Een schoolmoestuin is een effectieve manier om het eten van groenten voor kinderen aantrekkelijker te maken. Daarnaast geeft een kleine overzichtelijke moestuin kinderen zelfvertrouwen en voldoening. Het vooruitzicht zelf gekweekte groenten of fruit te proeven motiveert om naar buiten te gaan. Ook maakt het de kinderen trots.   
 
Lees voor meer informatie het interview met Dieuwertje Crasborn.