20 maart 2018

Film voor dementievriendelijk Venlo

Venlo wil zich ontwikkelen tot een dementievriendelijke gemeente. Afgelopen vrijdag was er in het Filmhuis een bijeenkomst voor vroeg-dementerenden en mantelzorgers. Tijdens die bijeenkomst werd een film getoond met prachtige oude beelden over Venlo.

U heeft geen cookies geaccepteerd, daarom kunnen we deze video niet tonen.

Wilt u de video toch bekijken, ga dan naar de cookies pagina en pas uw instellingen aan.

Historische beelden gemeentearchief
Het gemeentearchief werkte mee aan deze bijzondere film. Vrijwilligers Ulli Furst en Huub Smets hebben een selectie van historische beelden van Venlo gemaakt. Ulli Furst was vanuit eerdere werkzaamheden al vertrouwd met het thema dementie. Ulli en Huub hebben in enkele dagen tijd een mooie compilatie gemaakt. Uit de grote collectie beeld van het archief hebben zij speciaal gezocht naar niet al te oude (het gaat immers om vroeg-dementerenden) en maar wel aansprekende beelden. Gekozen werd voor beelden van koningin Beatrix die het ziekenhuis opent (1984), de overstroming van de Maas in 1993 en van de Venlose markt (jaren tachtig). Heel herkenbare beelden, die snel reacties oproepen. 

Het blijkt dat het zien van oude beelden dementerenden helpt om zich dingen te herinneren. Op die manier komt dan het gesprek op gang en dat is goed om het isolement van dementerenden te doorbreken.

Dementievriendelijk Venlo
We worden steeds ouder. Dat is natuurlijk positief, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen mee. Het aantal Venlonaren met dementie bedraagt momenteel ruim 2.000 en dat aantal zal verdubbelen in de komende 20 jaar volgens schattingen. Dementievriendelijk Venlo is een community aanpak die diverse partners en hun activiteiten verbindt en versterkt. Het gaat daarbij vooral om initiatieven vanuit de gemeenschap, maar ook om het collectief vergroten van de bewustwording.