14 februari 2018

Afval opruimen tijdens Vastelaovend

Terwijl de laatste mensen tijdens de vastelaovesdagen uit de kroeg stapten, waren medewerkers van de gemeente al bezig om de stad er weer spik en span uit te laten zien. Tijdens de vastelaovend is er in totaal 30 ton afval opgeruimd in de gemeente.

Afval opruimen tijdens Vastelaovend

De binnenstad van Venlo is ook dit jaar weer druk bezocht. De Boètegewoeëne Boètezitting trok alleen al ruim 25.000 bezoekers. Er is dag en nacht feest gevierd. Dat heeft zijn sporen nagelaten: 30 ton afval. Naar schatting is 95% van dat afval afkomstig uit de binnenstad.

Dankzij de opruimploeg was de rotzooi maar kort zichtbaar. Met een team van circa 20 personen is er bijna elke dag om 06.00 uur gestart met het opruimen. Op zondagnacht gingen de veegwagens al om 05.00 uur aan de slag vanwege het extra afval van de Boètegewoeëne Boètezitting. Elke dag was de stad rond 10.30 uur weer schoon, zodat de eerste activiteiten fris konden starten.

Flügel flesjes en vastgevroren confetti
Het afval bestaat voornamelijk uit licht materiaal en is daarmee makkelijk weg te blazen door bladblazers en op te zuigen door veegwagens. Maar dat geldt niet voor al het afval. Het lastigste materiaal zijn de glazen flesjes. Deze zijn moeilijk met bladblazers te verplaatsen en zorgen soms voor lekke banden.

Het opruimteam is erg afhankelijk van het weer. Als het hard waait dan is het lastig om het lichte materiaal voor de veegwagens te blazen en dan leveren de werkzaamheden een minder goed resultaat op.
Naast de wind kan de vrieskou ook tegenwerken. Met een beetje pech zit het afval en confetti aan de straat vast gevroren.